Компанія Мінспорту оголосила перевірку через розслідування Tribuna та NGL про чемпіонат з гімнастики
Компанія Мінспорту оголосила перевірку через розслідування Tribuna та NGL про чемпіонат з гімнастики

Компанія Мінспорту оголосила перевірку через розслідування Tribuna та NGL про чемпіонат з гімнастики

Журналісти з’ясували, що обладнання для чемпіонату за державні кошти доручили забезпечити компанії, яка існує на папері, а її власниця живе за кордоном.

Державна компанія «Укрспортзабезпечення», яке підпорядковується Міністерству молоді та спорту, оголосила, що перевірить факти, які опублікували журналісти Tribuna.com та NGL.media, про ймовірні зловживання при організації чемпіонату України зі спортивної гімнастики. Про це компанія повідомила на своїй фейсбук-сторінці.

Для перевірки створено робочу групу, яка має надати аналітичну довідку начальнику держслужби.

22 жовтня спортивне видання Tribuna.com опублікувала cпільне з незалежним антикорупційним центром NGL.media розслідування.

Журналісти з’ясували, що державна установа «Укрспротзабезпечення», яка підпорядкована Міністерству спорту, заключила контракти на понад 6,6 млн грн державних коштів з ТОВ «Київ медіа продакшн» для проведення чемпіонату України зі спортивної гімнастики. Чемпіонат проходив 28-29 вересня у київському Палаці спорту вперше за 45 років.

Усі угоди були укладені без конкурсу, оскільки для проведення змагань, що включені до календарного плану спортивних заходів, дозволено підписувати прямі договори.

Як стверджується в актах наданих послуг, «Київ медіа продакшн» надала в оренду обладнання для суддів, відео- та аудіоапаратуру, перевозила та монтувала гімнастичне обладнання, надала також офісне обладнання, медалі, кубки, поліграфію.та інше. Журналісти також виявили, що компанія, ймовірно, не надала частину послуг за контрактом у понад 440 тисяч грн — йдеться про 30 планшетів для суддів та чотири проєктори з екранами. 

Компанія «Київ медіа продакшн» була заснована наприкінці 2021 року, проте ці замовлення стали першими для неї. Про компанію немає жодної інформації в мережі, за офіційною адресою її теж не знайшли, а вказаний у договорах контактний номер телефону вимкнений з мережі.

Її власницею є 23-річна Валерія Гуторка, яка проживає за кордоном, раніше працювала консультанткою у салоні оптики та продавчинею у пивній крамниці, а ще рік тому шукала роботу адміністраторки магазину на 14 тисяч грн зарплати.

У день підписання договорів на чемпіонат Валерія була в Бельгії. У коментарі журналістам Гуторка пояснила, що договір підписаний за довіреністю, проте в контрактах стоїть саме її підпис, а довіреної особи — нема. 

Відповідальною особою в договорах вказана провідна тренерка штатної команди збірної України Оксана Слюсарчук. Вона сказала журналістам, що пошуком компанії та укладанням списку обладнання займалася організаторка чемпіонату, колишня олімпійська чемпіонка Стелла Захарова.

Стелла Захарова запитання журналістів про стосунки з «Київ медіа продакшн» назвала провокацією і погодилась розмовляти лише на тему спортивної складової чемпіонату. При цьому, пишуть журналісти, на її сторінці в Instagram є відео, де вона особисто контролює процес монтажу обладнання в Палаці спорту.  

У відповідь на офіційний запит журналістів «Укрспортзабезпечення» надіслало 66 сторінок договорів та актів. При цьому установа не змогла відповісти на жодне з посутніх питань — як знайшли «Київ медіа продакшн», чи зверталися до інших компаній, як визначали вартість і хто був контактною особою під час надання послуг. 

Фото: Tribuna.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Спорт
Источник материала
loader