Випробування NASA технології сонячних вітрил стикаються з першими проблемами
Випробування NASA технології сонячних вітрил стикаються з першими проблемами

Випробування NASA технології сонячних вітрил стикаються з першими проблемами

Місія NASA з просування технології сонячних вітрил за допомогою Advanced Composite Solar Sail System показала багатообіцяючі ознаки, незважаючи на невеликі ускладнення. Команда зосереджена на зборі даних, щоб уможливити майбутні місії з сонячним вітрилом і оптимізувати роботу космічного корабля.

Оператори місії NASA продовжують вивчати продуктивність Advanced Composite Solar Sail System і характеризувати продуктивність її композитних гіків. Після успішного розгортання гіків і сонячного вітрила Advanced Composite Solar Sail System все ще повільно рухається на орбіті, оскільки система контролю орієнтації космічного корабля ще не задіяна повторно.

Під час фази розгортання команда вимкнула систему контролю орієнтації, щоб врахувати зміни в динаміці космічного корабля під час розгортання вітрила. Система контролю орієнтації має вирішальне значення для підтримки орієнтації космічного корабля, незалежно від того, чи це направлення антени на наземну станцію для зв’язку, чи розташування сонячних панелей обличчям до Сонця для заряджання акумулятора.

Чотири камери на борту космічного корабля Advanced Composite Solar Sail System показують чотири відбиваючі квадранти вітрил, що підтримуються композитними балками. Стріли встановлені під прямим кутом, а сонячна панель космічного корабля прямокутна, але лінії виглядають спотвореними через ширококутне поле зору камери. Оператори місії наразі аналізують невеликий вигин стріли, зображений у лівому куті нижнього лівого зображення

Оцінка структурної цілісності на орбіті

У той час як сонячне вітрило повністю розтягнулося до своєї квадратної форми приблизно вдвічі менше тенісного корту, команда місії оцінює те, що, здається, є легким вигином в одному з чотирьох стріл. Ймовірно, це сталося, коли гіки та вітрила були натягнуті на космічний корабель під час розгортання. Аналіз показує, що вигин, можливо, частково випрямився протягом тижнів після розгортання стріли, поки космічний корабель повільно перекидався.

Основна мета демонстрації Advanced Composite Solar Sail System — випробувати розгортання гіків у космосі для інформування про майбутні застосування технології композитних гіків для великомасштабних сонячних вітрил та інших конструкцій. Дані, зібрані під час цього льотного випробування, вже виявилися дуже цінними, і демонстрація продовжуватиме виробляти важливу інформацію, щоб уможливити майбутні місії з сонячним вітрилом.

Команда місії передбачає, що легкий вигин одного з чотирьох гіків не перешкоджатиме здатності Advanced Composite Solar Sail System виконувати маневри під час демонстрації технології.

Енергоощадження та стратегія місії

Зараз оператори місії працюють над зміною положення космічного корабля, утримуючи Advanced Composite Solar Sail System у режимі низького енергоспоживання, доки його сонячні панелі не будуть більш сприятливо орієнтовані на пряме сонячне світло. Команда зберігає енергію космічного корабля для пріоритетних операцій, таких як двосторонній зв’язок із управлінням польотом, доки його система контролю орієнтації не буде повторно активована.

Коли система контролю за орієнтацією буде знову задіяна, космічний корабель зможе точніше направити свою широкосмугову радіоантену на наземну станцію, коли вона пролітає над головою під час короткочасних вікон зв’язку з командою місії. На цьому етапі команда зможе зібрати ще більше даних, відкалібрувати точну форму вітрила та підготуватися до початку своїх маневрів.

Источник материала
loader
loader