Держшахти та водоканали заборгували «Укренерго» мільярди гривень
Держшахти та водоканали заборгували «Укренерго» мільярди гривень

Держшахти та водоканали заборгували «Укренерго» мільярди гривень

Борги державних шахт та водоканалів перед державною «Укренерго» вже складають мільярди гривень. Про це заявив радник прем’єр-міністра та член наглядової ради «Укренерго» Юрій Бойко

«Хто такі боржники «Укренерго»? Давайте пригадаємо, що це постачальник останньої надії, це державні шахти, це водоканали, це Вода Донбасу. І це я зараз називаю тільки ті компанії, де борг там дев’ять нулів, тобто мільярди», – сказав він.

Бойко додав, що також тривалий час не платять за електроенергію харківські комунальники, починаючи від тепломереж і закінчуючи метрополітеном.

Він пояснив, що виробникам електроенергії потрібні гроші для закупівлі палива й обладнання, а також для боротьби з наслідками масованих обстрілів енергосистеми.

Окремо Бойко наголосив на проблемі недостатнього розміру тарифу «Укренерго» на передачу електроенергії, через що формуються борги перед зеленою генерацією.

«Поточний тариф в обсязі 52,9 копійки спричинив факт дефіциту в оплаті послуги зеленим виробникам. Оціночно по року близько 8 мільярдів гривень. Це означає, що якби ви навіть зібрали 100 відсотків коштів за послуги з передачі енергії, вам не вистачило б 8 мільярдів гривень для того, аби розрахуватися з гарантованим покупцем і відповідно гарантованому покупцю цих коштів аналогічно не вистачить для того, аби розрахуватися з зеленими виробниками», – пояснив радник прем'єра.

Раніше колишній заступник міністра енергетики Олексій Рябчин заявляв, що борги в енергетиці можуть призвести до погіршення ситуації у галузі.

Источник материала
loader
loader