Як українці писали цьогорічний Радіодиктант національної єдності
Як українці писали цьогорічний Радіодиктант національної єдності

Як українці писали цьогорічний Радіодиктант національної єдності

Лише на ютуб-каналі «Українського радіо» трансляцію одночасно дивилися понад 110 тисяч користувачів.

У п’ятницю, 25 жовтня, відбувся 25-й Радіодиктант національної єдності до Дня української писемності та мови. Текст «Магія голосу», написаний письменницею Оксаною Забужко, читав поет, а нині військовий Павло Вишебаба.

Диктант транслювали на «Українському радіо» та радіо «Культура», в етері телеканалу «Суспільне Культура», а також на ютуб-каналі «Українського радіо» та фейсбук-сторінках Суспільного.

Як зауважили на корпоративному сайті Суспільного, лише на ютуб-каналі Українського Радіо трансляцію одночасно дивилися понад 110 тисяч користувачів. Радіодиктант національної єдності традиційно писали на всіх континентах.  Невдовзі стане відомо, скільки загалом людей у світі долучилися до спільного написання Радіодиктанту.

Ведуча Олена Зелінченко у прямому ефірі телеканалу «Суспільне Культура» спілкувалася з учасниками написання Радіодиктанту з різних міст України та світу.

Враженнями в ефірі поділилася, зокрема, акторка Наталія Сумська з укриття Києво-Могилянської академії: «Головне, що ми долучаємося до Радіодиктанту. І такий ювілей, це дуже хвилююча мить, особливо в цьому осередку писемності, найдревнішому нашому закладі».

Як українці писали цьогорічний Радіодиктант національної єдності - Фото 1

Як українці писали цьогорічний Радіодиктант національної єдності - Фото 2

Як українці писали цьогорічний Радіодиктант національної єдності - Фото 3

До ефіру долучалися учасники зі Львова, Рівного, Одеси, Дніпра, Харкова та Донецької області.

З-за кордоном диктант писали, зокрема, віцепрезидент Світового Конгресу Українців з ОАЕ Євгеній Семенов, художниця Марина Палій з Німеччини, Дарія Павлешен, завідувачка кафедри української мови і літератури Загребського університету в Хорватії  з українцями за кордоном.

Окрім цього, до Радіодиктанту приєдналися побратими Павла Вишебаби з покровського напрямку — 68-ї окремої єгерської бригади.

Так, військовослужбовець з позивним Трай зазначив: «Радіодиктант для нас це об’єднавчий фактор, це надає нам сил боротися далі».

Як українці писали цьогорічний Радіодиктант національної єдності - Фото 4Як українці писали цьогорічний Радіодиктант національної єдності - Фото 5

Як українці писали цьогорічний Радіодиктант національної єдності - Фото 6

Національне інформаційне агентство «Укрінформ» також запросило усіх охочих до своєї пресзали написати диктант разом. До ініціативи долучилися українські актори, режисери, письменники, громадські діячі, студенти Інституту журналістики Університету імені Тараса Шевченка, курсанти та інші гості.

Як українці писали цьогорічний Радіодиктант національної єдності - Фото 7

Фото: Юлія Овсяннікова/ Укрінформ

Зокрема, генеральний директор — художній керівник Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка Євген Нищук відзначив: «Дуже символічний, сильний текст, і це було передбачувано від Оксани Забужко».

Як українці писали цьогорічний Радіодиктант національної єдності - Фото 8

Фото: Юлія Овсяннікова/ Укрінформ

Письменниця, волонтерка Тетяна Череп-Пероганич також зауважила: «Сподобалося, як читав Вишебаба. І текст. Думала, буде складніше. Останнє речення з цього диктанту — це девіз для всіх нас. Про голос, що звучатиме. Бо ми нація, яку не здолати».

Диктант в «Укрінформі» також писали театральний режисер Вʼячеслав Жила, актора Театру драми і комедії на лівому березі Дніпра Дмитро Соловйов, директорка міжнародного фестивалю «Співограй» Станіслава Котелянська, актор театру і кіно Ігор Іванов, акторка театру і кіно Анастасія Іванюк, театральний аналітик Сергій Винниченко та інші.

Як українці писали цьогорічний Радіодиктант національної єдності - Фото 9

Як українці писали цьогорічний Радіодиктант національної єдності - Фото 10

Як українці писали цьогорічний Радіодиктант національної єдності - Фото 11

Як українці писали цьогорічний Радіодиктант національної єдності - Фото 12

Фото: Юлія Овсяннікова/ Укрінформ

Окрім цього, спільне написання Радіодиктанту організували у київській книгарні «Сенс». За словами власника Олексія Ерінчака у коментарі «Суспільне Культура», у закладі зібралося понад 100 людей. «Круто писати диктант в оточенні чудових людей», — переконаний Ерінчак.

Як українці писали цьогорічний Радіодиктант національної єдності - Фото 13

Фото: «Суспільне Новини»/Тетяна Джафарова

Як українці писали цьогорічний Радіодиктант національної єдності - Фото 14

Фото: «Суспільне Новини»/Тетяна Джафарова

Зазначимо, що 30 жовтня об 11:00 на сайті Українського Радіо та сайті «Суспільне Культура» буде оприлюднено текст Радіодиктанту.

Свій текст на перевірку можна надіслати паперовим листом з датою 27, 28 або 29 жовтня за адресою: 01001 м. Київ, вул. Хрещатик, 26, або ж світлиною чи відсканованою копією до 11:00 30 жовтня на адресу rd@suspilne.media

  • Читайте також: «Нашого голосу більше нікому і ніколи не вимкнути». Медійники — про Радіодиктант національної єдності-2024

Головне фото: «Суспільне Новини»/Тетяна Джафарова

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
Долучитись
Источник материала
loader
loader