Мінспорту заплатило 6,6 мільйонів гривень фірмі-прокладці за організацію чемпіонату з гімнастики
Мінспорту заплатило 6,6 мільйонів гривень фірмі-прокладці за організацію чемпіонату з гімнастики

Мінспорту заплатило 6,6 мільйонів гривень фірмі-прокладці за організацію чемпіонату з гімнастики

Під час війни державна організація заплатила невідомій компанії величезні кошти. Розслідування у справі скандального чемпіонату зі спортивної гімнастики провела Трибуна спільно з NGL.media.

Сумнівний виконавець держзамовлення

Чемпіонат України зі спортивної гімнастики відбувся 28-29 вересня. Вперше за останні 45 років змагання пройшли у Палаці спорту. Міністерство молоді та спорту анонсувало чемпіонат як "одне з найяскравіших спортивних змагань в Україні". Такого розмаху дійсно давно не було. Турнір супроводжувався дводенною онлайн-трансляцією, концертом з військовим оркестром та акробатами цирку.

Мінспорту заплатило 6,6 мільйонів гривень фірмі-прокладці за організацію чемпіонату з гімнастики - Фото 1

Артисти цирку на відкритті чемпіонату / фото Національного цирку України

Організацією змагань такого рівня займається державна установа "Управління збірних команд та забезпечення спортивних заходів "Укрспортзабезпечення". Повний кошторис турніру становив 8,5 мільйонів гривень, з яких 6,6 отримала компанія "Київ медіа продакшн".

Офіційною власницею раніше абсолютно невідомої компанії є 23-річна мешканка Білої Церкви Валерія Гуторка. "Київ медіа продакшн" зареєстрована в кінці 2021 року, але лише восени 2024 року отримала свої перші бюджетні замовлення. Найцікавіше те, що ця компанія немає свого сайту та навіть офіційної сторінки у соцмережах. Ба більше, у держреєстрі не вказано жодного контактного телефону.

Мінспорту заплатило 6,6 мільйонів гривень фірмі-прокладці за організацію чемпіонату з гімнастики - Фото 2

Валерія Гуторка / фото з інстаграму власниці компанії

А от про керівницю сумнівної фірми інформації значно більше. Ще рік тому вона шукала роботу адміністратора магазину на 14 тисяч гривень зарплати. У резюме вона стверджує, що раніше працювала консультантом у салоні оптики, продавцем у мережі крамниць "Море пива" та адміністраторкою в інтернет-магазині сувенірів. За даними офіційних реєстрів їй належить ще чотири компанії, про які теж немає жодних відкритих відомостей.

Наразі Гуторка вже не проживає в України. За даними прикордонної служби вона виїхала у серпня цього року. Судячи з її публікацій в інстаграмі та тік-тоці вона за цей час відвідала Нідерланди та Бельгію.

На запит журналістів вона відмовилася говорити про угоди з "Укрспортзабезпеченням":

"Я вже передала інформацію, зараз людина повинна вам від мене зателефонувати", – сказала Валерія.

Мінспорту заплатило 6,6 мільйонів гривень фірмі-прокладці за організацію чемпіонату з гімнастики - Фото 3

Валерія Гуторка / фото з інстаграму власниці компанії

Планшети, яких ніхто не бачив

"Київ медіа продакшн" надала в оренду обладнання для суддів, відео- та аудіоапаратуру, перевозила та монтувала гімнастичне обладнання та інше. За контрактом серед обладнання були передбачені ноутбуки, планшети, відеопроєктори з екранами та сервер. Проте не всі технічні засоби були на змаганнях.

Дев'ять опитаних журналістами суддів розповіли, що не пам'ятають ніяких планшетів, хоча в угоді було передбачено відразу 30 штук. Також у договорі вказана оренда 10 ноутбуків моделі Toshiba Satellite A200, яку зняли з продажу ще на початку 2010-х, водночас на змаганнях використовувались ноутбуки DELL.

Захарова відмовилася коментувати участь підрядника

Провідна тренерка штатної команди національної збірної зі спортивної гімнастики Оксана Слюсарчук стверджувала, що переговори вела олімпійська чемпіонка Стелла Захарова. Проте видатна спортсменка, а нині віцепрезидентка Української федерації гімнастики звинуватила журналістів у провокації.

Я на ці питання відповідати не буду. Можете запитати мене про чемпіонат України, в якому я як організатор брала участь. А в цих питаннях про підрядника я нічого не знаю, тому звиняйте,
– відповіла Захарова.

Відкриття чемпіонату України зі спортивної гімнастики: відео

У підсумку за 8,5 мільйонів гривень бюджетних грошей любителі спорту отримали доволі суперечливий захід, який пропустили провідні українські гімнасти. Одним з організаторів події стала сумнівна фірма-прокладка, про яку раніше ніколи не було чутно. А її власниця виїхала за межі України.

Після оприлюднення розслідування Трибуни та NGL.media Управління "Укрспортзабезпечення", яке підпорядковується Міністерству молоді та спорту, оголосило про створення робочої групи з метою перевірки фактів.

Источник материала
loader