Цілий світ всередині нас: що таке мікрофлора та для чого вона потрібна
Цілий світ всередині нас: що таке мікрофлора та для чого вона потрібна

Цілий світ всередині нас: що таке мікрофлора та для чого вона потрібна

Мікрофлора, також відома як мікробіом – це цілий світ, у якому живуть трильйони мікроорганізмів, включно з бактеріями, грибками та вірусами, пише The Nutrition Source. Вчені виявили більше десятка тисяч видів мікроорганізмів, які живуть у нашому тілі. Багато з них живуть у тонкому і товстому кишківнику.

Що таке мікрофлора

Коли людина народжується, вона стикається з бактеріями, вірусами та грибками, які проходять з нею через родові шляхи, а потім отримує їх із молока матері. Згодом зміна мікрофлори залежить від харчування і навколишнього середовища.

Більшість нормальних мікроорганізмів є симбіонтами, тобто корисні для організму людини, а він соєю чергою допомагає мікроорганізмам вижити.

Але існують й патогенні віруси, бактерії та грибки, які можуть спричинити хворобу. Коли людина здорова, патогенні та симбіотичні мікроорганізми живуть у мирі. Але якщо людина хворіє, то баланс між корисними і потенційно шкідливими бактеріями порушується.

Яку функцію виконує мікрофлора

Вчені часто говорять про те, наскільки важлива мікрофлора для здоров'я людини, але ще недостатньо досліджень, щоб сказати, наскільки вона корисна для кожної функції організму окремо.

Ми знаємо, що мікрофлора допомагає імунній системі боротися з вірусами і бактеріями, а в травній системі відповідає за розщеплення шкідливих харчових токсинів і створення вітамінів та амінокислот.

Крім того, мікрофлора кишківника виробляє ферменти, які розщеплюють їжу. Після цього вони виділяють коротколанцюгові жирні кислоти (КЦЖК), які використовуються організмом як джерело поживних речовин.
КЦЖК має вирішальне значення для правильної роботи м'язів. Є також думка, що КЦЖК допомагають запобігти діареї.

Організм захищений від шкідливих бактерій і вірусів мікрофлорою шкіри. Певні бактерії живуть на певних ділянках шкіри. Наприклад, хоча стопи і долоні людини мають різні бактерії, склад мікроорганізмів на обох їхніх долонях буде приблизно однаковим.

Що впливає на мікрофлору

Мікрофлора організму змінюється протягом життя, і ця зміна залежить від безлічі факторів, включно з:

  • навколишнього середовища – температури, вологості;
  • харчування – наприклад, дієта з високим вмістом клітковини впливає на тип і кількість бактерій у кишківнику;
  • приймання антибіотиків – ці ліки не відрізняють корисні бактерії від шкідливих, тому можуть нашкодити природній мікрофлорі.

Приймання пробіотиків і пребіотиків, мабуть, може впливати на мікрофлору, але ці дослідження ще не завершені. Пробіотики – це речовини з живими мікроорганізмами, які допомагають поліпшити роботу бактерій. Пребіотики – їжа для мікрофлори.

Квашена капуста та йогурт містять пробіотики. Банан, цибуля, часник, бобові, артишоки та цільнозернові продукти містять пребіотики.

Теги по теме
Профилактика заболеваний
Источник материала
loader
loader