В Україні чи за кордоном: де зараз живе Софія Ротару, яка не з'являється та публіці
В Україні чи за кордоном: де зараз живе Софія Ротару, яка не з'являється та публіці

В Україні чи за кордоном: де зараз живе Софія Ротару, яка не з'являється та публіці

Знаменита співачка народилась у Чернівцях і має молдавське походження. У школі була активною учасницею художньої самодіяльності, а згодом вступила до Чернівецького музичного училища. У матеріалі Show 24 розповідаємо, чому Ротару зникла з публічного простору та де сьогодні перебуває.

Велика сцена та міжнародне визнання

Під час навчання юна Софія брала активну участь у різних фестивалях, у тому числі й міжнародних, де виборола перше визнання. У 1971 році Ротару запросили на головну роль у фільмі "Червона рута".

Софія Ротару – "Намалюй мені ніч": дивіться відео онлайн

Однак популярність співачка отримала завдяки виконанню легендарної пісні "Червона рута", яку написав Володимир Івасюк.

Софія Ротару – "Червона рута": дивіться відео онлайн

Пізніше Ротару виступала з масштабною концертною програмою, як Радянським Союзом, так і за його межами. Виконавиця співпрацювала з багатьма композиторами та поетами, і саме такий підхід відіграв важливу роль у її кар'єрі.

Артистка виконує пісні багатьма мовами: українською, російською, молдавською, болгарською, сербською, італійською, англійською, німецькою та іншими. Софія Ротару отримала чимало нагород і премій в СРСР, а пізніше – в Україні, Росії та Молдові.

Скандали з Софією Ротару

З розпадом СРСР зірка продовжила свої концертні виступи на теренах вже окремих країн. У 2011 році вона виступила на дні народженні чеченського диктатора Рамзана Кадирова, а події 2014 року не зупинили артистку перед виступами в Росії.

Вона брала участь у конкурсах "Нова хвиля" та "Пісня року", виступала на "Голубих огоньках" і навіть у грудні 2021 року, напередодні повномасштабного вторгнення, фотографувалась з Кіркоровим. Того ж року президент України вручив Софії Ротару нагороду "Національна легенда України".

Софія Ротару та Філіп Кіркоров
Софія Ротару та Філіп Кіркоров / Фото з інстаграму Філіпа Кіркорова

У 2015 році рідна сестра Ротару, Лідія Хлябич, дала інтерв'ю, де сказала, що Софія спонсорує АТО. Пізніше концертний директор зірки спростував цю інформацію та зазначив, що артистка ніколи не спонсорувала б війну.

Особисте життя

У 1968 році співачка вийшла заміж за Анатолія Євдокименка, заслуженого народного артиста України. Він залишався її єдиним чоловіком протягом усього життя. На жаль, у 2002 році Євдокименко несподівано помер від інсульту. Артистка дуже тяжко переживала втрату коханої людини.

Софія Ротару та Анатолій Євдокименко: дивіться відео онлайн

За час подружнього життя у пари народився син Руслан. Співачка також має двох онуків: Анатолія та Соню.

Софія Ротару з сином / Фото з інстаграму співачки

Онучка артистки живе і працює в США. Вона будує кар'єру моделі, а у соцмережах підтримує Україну та навіть має вибрані сторіс із позначкою Ukraine.

Онука Софії РотаруОнука Софії Ротару / Фото з інстаграму дівчини

У 2022 році стало відомо, що син і онук співачки намагались незаконно покинути територію Українипісля початку повномасштабного вторгнення Росії. Їх і ще шістьох чоловіків затримали під час спроби перетнути кордон із Молдовою на надувному човні. Як відомо, чоловіки заплатили організаторам по дві тисячі доларів з кожного.

Руслан повернувся до Києва і нібито проживає з матір'ю, а онук за певний час таки зміг покинути Українута оселився у Європі. Анатолій навіть заявив, що той рік виявився для нього найважчим і він змушений був піти на такий крок, щоб почати нове життя. Зараз він працює діджеєм під псевдонімом SHMN. Тему війни в Україні Анатолій замовчує.

Онук Софії РотаруОнук Софії Ротару / Фото з інстаграму хлопця

Де Софія Ротару перебуває під час повномасштабної війни

Коли Росія розпочала повномасштабну війну, за словами співачки Лайми Вайкуле, Ротару перебувала в той час у Києві.

Вона була в Києві, коли бомбили. Вона сказала: "Я не знаю, як я пережила цей момент, як я пережила цю ніч. У мене ліків, нічого не було. Я побігла в бомбосховище". Це я знаю про Софу,
– поділилась Вайкуле.

Сама ж артистка опублікувала в інстаграмі допис, де висловила підтримку українським захисникам і закликала до миру.

Софія Ротару підтримала українських військовихСофія Ротару підтримала українських військових / Скриншот з інстаграму артистки

Після цього знаменитість декілька разів публікувала привітання з нагоди певних свят, а під час російських обстрілів зрідка може поділитись кадрами жахливих наслідків. Останній допис в її інстаграмі датується 7 серпня 2022 роком, коли Ротару приїхала у рідні Марщинці – село в Чернівецькій області, де вона народилась і виросла.

Після цього співачка майже не з'являється на публіці, не дає інтерв'ю, а у 2023 році стало відомо про те, що знаменитість відмовилася співати для росіян на корпоративі. Їй пропонували 100 тисяч євро за виступ на дні народженні в Еміратах, але навіть така сума не спокусила Ротару.

Зазначимо, що сьогодні достеменно невідомо, де саме перебуває виконавиця. За словами продюсера Леоніда Дзюника, артистка живе в США, але лишається громадянкою України.

Її сестра Ауріка запевняла, що Софія живе у своєму особняку в селі П'ятихатки, що під Києвом. А от російський продюсер Ілля Салагані зробив заяву, що зірка живе в Італії з родиною, де придбала власне житло.

Софія РотаруСофія Ротару / Фото з інстаграму співачки

Днями артистка несподіванопоказалась у Києві на могилі чоловіка, який похований на Байковому кладовищі. Вона опублікувала фото, де стоїть на могилі покійного чоловіка. Світлину вона підписала "23.10.2024". Це дає можливість припустити, що виконавиця зараз перебуває в Україні.

Софія Ротару показалася у КиєвіСофія Ротару показалася у Києві / Скриншот з інстаграм-сторіс

Крім того, співачка більше не виступає на сцені. Як заявив її колишній директор, вона вважає, що зараз не час для концертів і з виступами до Росії виконавиця більше не поїде.

Вона каже, що зараз невідповідний час, щоб працювати – розважати публіку. Вона забороняє про це навіть питати! Хоча на неї справді дуже багато запитів, мені телефон обірвали, намагаючись домовитися щодо її концертів,
– каже Сергій Лавров.

У серпні цього року Марія Яремчук, донька знаменитого Назарія Яремчука, розповіла, що вела розмову з сином Ротару, адже хотіла запросити зірку для участі у фільмі "Яремчук: Незрівнянний світ краси".

Я спілкувалася з її сином. Втім, ми не отримали схвальної відповіді. Софії Михайлівні й татові пощастило першими виконувати твори Володимира Івасюка, і це те, що їх об'єднує: фільм "Червона рута" та естетика 70-х. Вони обидва великі артисти, але вони різні,
– поділилася Марія.

Днями співачка Оксана Білозір також висловилась про позицію Софії Ротару, зазначивши, що трактувати вчинки знаменитості не варто.

По-перше, вона вже дуже поважна, має право на свою позицію. Ми повинні віддавати їй шану за це, і не вимагати сьогодні від неї ще щось, бо свою позицію вона вклала у свою творчість, і в розвиток української культури зокрема,
– сказала артистка.

Нагадаємо, що наприкінці 2023 року окупанти відібрали у Ротару готель "Вілла Софія" в анексованому Росією Криму. Загарбники назвали такий хід "покаранням" для співачки за те, що вона підтримує Україну і виявили бажання позбавити зірку звання "Почесний громадянин Ялти". Тоді повідомлялось, що окупаційна влада хоче націоналізувати та продатина торгах готель Ротару, а кошти мали б піти на російську армію.

Але навіть ця новина не стала поштовхом до того, щоб артистка змінила підхід до теми обговорення російсько-української війни. Можливо, пізніше співачка пояснить, чому обрала позицію мовчанки у найскладніші для її країни часи.

Источник материала
loader
loader