Створено найменшу у світі літієву біобатарею для імплантатів
Створено найменшу у світі літієву біобатарею для імплантатів

Створено найменшу у світі літієву біобатарею для імплантатів

Для цілого спектру біологічних застосувань розроблено крихітний літійний акумулятор. Батарея в зборі міститься у краплі води. Вона може використовуватися в системах для стимулювання серцевого м’яза, доставки ліків та харчування медичних нанороботів. Акумулятор випробуваний на мишах і колись буде застосований для лікування людей.

В основі надкрихітного літієвого акумулятора лежить біогідрогель. Додавання до розчину поверхнево-активних речовин формує з крапель біогідрогеля своєрідну гірлянду. Одні краплі виконують функцію роздільника (сепаратора), як у великих акумуляторах, що розділяють катод та анод, а в інших краплях містяться іони солей літію, які при створенні ланцюга починають рухатися з однієї краплі в іншу, створюючи струм і різницю потенціалів на протилежних кінцях «гірлянди ».

Обсяг кожної краплі становить лише 10 нЛ (нанолітрів). Всі компоненти такого акумулятора біорозкладаються та біосумісні. Це підтвердили досліди на мишах, у серцеву тканину яких був поміщений такий акумулятор. У такому випадку пристрій запобігає серцевій аритмії, спричиненій хаотичними (болючими) скороченнями м’язів серця. Використання такого пристрою, що потребує мінімального хірургічного втручання для вживлення в серцеву тканину, дозволить зберігати людям здоров’я та життя, адже серцеві аритмії – одна з найчастіших причин смерті.

За словами вчених з Оксфордського університету, які придумали «краплинний акумулятор» і подали на нього заявку на патент, такий акумулятор може також доставляти ліки і служити джерелом живлення для нанороботів, що перезаряджається.

Источник материала
loader