Цей акумулятор поміщається в краплю води: як він працює
Цей акумулятор поміщається в краплю води: як він працює

Цей акумулятор поміщається в краплю води: як він працює

Дослідники з Оксфордського університету створили надмініатюрний літій-іонний акумулятор, який працює на основі крапель біогідрогелю. Новий пристрій уже випробували на мишах, і в майбутньому він допоможе в лікуванні серцевих захворювань, доставці ліків і роботі медичних нанороботів.

Вчені розробили мініатюрний літій-іонний акумулятор для біомедичних завдань, який поміщається в краплю води. Пристрій може використовуватися для стимуляції серцевого м’яза, доставки ліків і живлення нанороботів. Технологію вже випробували на мишах, і в майбутньому вона допоможе в лікуванні людей.

Основою “крапельного акумулятора” став біогідрогель. Додавання поверхнево-активних речовин формує з крапель біогідрогелю ланцюжок: одні краплі відіграють роль роздільників, інші – містять літієві іони. У ланцюзі іони переміщаються між краплями, створюючи струм і напругу на кінцях “гірлянди”.

Кожна крапля має об’єм всього 10 нЛ. Усі компоненти акумулятора біорозкладні та сумісні з живими тканинами, що підтвердили експерименти на мишах. Впровадження такого пристрою в серцеву тканину допомагає боротися з аритмією, однією з найчастіших причин смерті. Мінімально інвазивний пристрій стабілізує ритм серця, запобігаючи хаотичним скороченням м’язів.

За заявою оксфордських учених, які подали заявку на патент, “крапельний акумулятор” також може забезпечувати подачу ліків і живити медичних нанороботів, зберігаючи здоров’я і життя пацієнтів.

Источник материала
loader
loader