З України видворили шпигуна-вченого з Китаю
З України видворили шпигуна-вченого з Китаю

З України видворили шпигуна-вченого з Китаю


Іноземець прибув в Україну ще в 2017 році й намагався завербувати українських вчених. Після викриття чоловік відбув ув’язнення за ґратами.

Співробітники міграційної поліції видворили з України громадянина Китаю, що вів розвідувальну діяльність, прикриваючись офіційним науково-технічною співпрацею між країнами. Про це повідомили в Національній поліції.

Ідеться про 48-річного іноземця з науковим званням доктора технічних наук, який до приїзду в Україну працював у воєнній промисловій корпорації, що спеціалізувалася на виробництві озброєння, а також у науково-дослідному інституті сучасної хімії.

 Чоловік прибув в Україну на початку 2017 року. Він намагався схилити групу вчених до співпраці на території Дніпропетровської області. СБУ затримала його під час спроби одержати за гроші таємні документи з розробками в ракетно-космічній галузі.

Суд визнав іноземця винним у скоєнні злочину, передбаченого за статтею Шпигунство (ч.1 ст. 114 Кримінального кодексу України), та призначив йому позбавлення волі. Вчений відбував покаранняу виправних колоніях Дніпропетровської області, а потім – у Запорізькій.

Шпигуна звільнили з виправного закладу 28 жовтня, тоді ж його на підставі прийнятого рішення про видворення за межі України його зустріли співробітники міграційної поліції Запорізької області, управлінь СБУ та Державної міграційної служби.

Правоохоронці доправили громадянина Китаю до пункту пропуску Маяки-Удобне-Паланка в Одеській області, де передали представникам прикордонної служби для подальшого відправлення до країни походження.

Вченому заборонили в’їзд на територію України заборонений на найближчі п’ять років.

Раніше ми вже писали, на думку Володимира Зеленського, Росія побоюється жорсткої реакції Китаю на залучення військових із Північної Кореї для участі у війні з Україною. Цю тематику також обережно сприймають ЄС і США.

Китай “не має інформації” щодо військ КНДР в Росії



Теги по теме
Украина
Источник материала
loader
loader