Смачно і корисно: як готувати їжу, щоб зберегти найбільше поживних речовин
Смачно і корисно: як готувати їжу, щоб зберегти найбільше поживних речовин

Смачно і корисно: як готувати їжу, щоб зберегти найбільше поживних речовин

При смаженні чи фритюрі потрібно додавати олію або жир. Натомість варто розглянути більш здорові способи приготування їжі, які краще зберігають смак продуктів та поживні речовини, уникаючи надмірного жиру і солі, повідомляє 24 Канал з посиланням на Government of Canada.

Приготування на пару

Цей метод не потребує додавання жиру і сприяє збереженню харчових речовин в овочах, які часто втрачаються під час варіння.

На пару можна готувати:

  • моркву;
  • броколі;
  • спаржу;
  • кольорову капусту;
  • рибу та молюсків, таких як мідії.

Стір-фрай

Це традиційний азійський метод швидкого смаження, при якому продукти постійно перемішуються. Він дозволяє швидко готувати невеликі рівні шматочки у вок або сковороді з антипригарним покриттям, використовуючи мінімальну кількість олії, наприклад, оливкової, ріпакової чи соняшникової.

Невелика кількість олії та короткий час приготування допомагають зберегти вітаміни та мінерали. Цей метод часто застосовують для:

  • риби;
  • тофу;
  • овочів;
  • нежирного м'яса чи птиці.

Гриль

Гриль дозволяє жиру стікати під час приготування. Рекомендується використовувати гарячий гриль, щоб продукти не пригорали, а для додання аромату можна використовувати різні трави та спеції.

На грилі часто готують:

  • фрукти: манго, персики, ананас;
  • овочі: перець, цукіні, баклажан, помідори;
  • тофу;
  • рибу чи молюсків;
  • нежирні шматки м'яса або птиці.

Пашот

Цей метод приготування їжі не потребує жиру, дозволяючи білку готуватися без втрати вологи. Продукти варять у воді, бульйоні або вині при температурі нижче точки кипіння до повної готовності. Найбільш відома страва, приготована цим способом, – яйце пашот, але також можна готувати фрукти, курку та рибу.

Випікання

Для рівномірного і повільного приготування в духовці використовується сухий жар, який зазвичай не потребує додавання жиру.

Запікання використовують для:

  • хліба;
  • морепродуктів;
  • овочів;
  • нежирного м'яса або птиці.

Тушіння

При тушінні зберігається сік у маленьких шматочках продуктів, що допомагає зберегти їх харчові речовини. Інгредієнти спочатку смажаться у каструлі, а потім повільно готуються з невеликою кількістю рідини, такої як вода або бульйон.

Цей метод часто використовують для приготування:

  • рагу;
  • супів;
  • запіканок.
Теги по теме
Здоровая жизнь
Источник материала
loader
loader