Зберегти автентичність і наростити видобуток: що заважає найстарішому підприємству України експортувати сіль
Зберегти автентичність і наростити видобуток: що заважає найстарішому підприємству України експортувати сіль

Зберегти автентичність і наростити видобуток: що заважає найстарішому підприємству України експортувати сіль

Жителі Дрогобича називають соляну шахту серцем міста, адже саме завдяки солі виникло поселення. На гербі міста зображено 9 топок солі, що є рекордним серед галицьких міст-видобувачів. Сьогодні Дрогобицька солеварня є одним із найстаріших підприємств Європи.

Близько 15 мільйонів років тому на території солеварні почали формуватися поклади солі, чому сприяв відповідний клімат і тектонічні процеси. Існує легенда, що саме від галіту (камʼяної солі) походить назва Галичини, де раніше розташовувалося приблизно 200 солеварних заводів, однак наразі функціонує тільки один — Дрогобицька солеварня.

Шахта має розмір 2,5х3 м, заглиблюється на 50 м, кріпиться дубовими колодами, адже порівняно з металом сіль не несе шкоди деревині, введена в експлуатацію наприкінці XIV століття. Тут виробляється висококонцентрований розсіл — до прикладу, рівень солі ідентичний до Мертвого моря. 

Більше про функціонування та виклики Дрогобицької солеварні AgroPortal.ua розповіли директор підприємства Олег Петренко та геолог Оксана Бунда.

Источник материала
loader
loader