Здорове старіння починається у молодості
Здорове старіння починається у молодості

Здорове старіння починається у молодості

Що потрібно, аби зберегти здоров’я, енергію та ясний розум у літньому віці? Відповідь може ховатися у виборі продуктів. Нове масштабне дослідження довело: те, що ми їмо в середині життя, безпосередньо впливає на наш фізичний і психічний стан у старості.

Команда науковців із Гарвардської школи громадського здоров’я та Копенгагенського університету проаналізувала харчові звички понад 105 тисяч осіб протягом трьох десятиліть. Їхньою метою було визначити, які дієтичні моделі допомагають людям дожити до 70 років без серйозних хронічних хвороб, таких як рак, діабет, серцево-судинні захворювання. Результати, опубліковані в Nature Medicine, показали, що найбільш ефективною стратегією довголіття є альтернативна дієта здорового харчування (AHEI).

Розроблена фахівцями Гарварду, AHEI зосереджується на: фруктах та овочах, цільнозернових продуктах, горіхах і бобових, корисних жирах (оливкова олія, авокадо). Натомість з раціону рекомендується виключити або мінімізувати: червоне та перероблене м’ясо, напої з високим вмістом цукру, надмірну кількість солі. Ті, хто ретельно дотримувалися AHEI, мали на 86% вищі шанси на здорову старість порівняно з тими, хто нехтував цією дієтою. Окрім AHEI, дослідження також оцінило ефективність Планетарного індексу здорового харчування (PHDI), який робить акцент на рослинній їжі та мінімізує продукти тваринного походження. Цей підхід не лише підтримує здоров’я людини, а й зменшує негативний вплив на екологію.

Вибір здорової дієти ще у середньому віці може суттєво збільшити шанси на довге та якісне життя. Харчування, багате овочами, фруктами, цільнозерновими продуктами та корисними жирами, не тільки зменшує ризик хронічних захворювань, а й допомагає зберегти фізичну, когнітивну та психічну активність у старшому віці.

Теги по теме
Здоровье исследование продукты наука
Источник материала
loader
loader