/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F38bf671b0710517f14198d611bbc960d.jpg)
Чи можна повністю відмовитись від мʼяса без ризиків для здоровʼя
Дієти, що передбачають повну або часткову відмову від м'яса та інших продуктів тваринного походження, можуть суттєво відрізнятися одна від одної, повідомляє24 Канал з посилання на Mayo Clinic.
Види вегетаріанства
- Лактовегетаріанство передбачає відмову від м'яса, риби, птиці та яєць, але включає молочні продукти.
- Ововегетаріанство виключає м'ясо, рибу, морепродукти та молочні продукти, проте дозволяє вживання яєць.
- Лактоововегетаріанство поєднує принципи двох попередніх дієт, дозволяючи включати в раціон як молочні продукти, так і яйця.
- Пескетаріанство передбачає відмову від м'яса, птиці, яєць та молочних продуктів, але дозволяє рибу.
- Веганство виключає абсолютно всі продукти тваринного походження.
Без урахування складу конкретної дієти неможливо дати універсальні рекомендації. Важливо враховувати, які саме продукти людина виключає зі свого харчування, а які залишає.
Переваги скорочення м'яса в раціоні
Зниження споживання м'ясних продуктів може позитивно вплинути на здоров'я. Серед можливих переваг:
- Зниження ймовірності розвитку ожиріння.
- Стабілізація артеріального тиску.
- Зменшення ризику серцево-судинних захворювань.
- Зниження ймовірності виникнення цукрового діабету другого типу.
Раціон, незалежно від того, включає він м'ясо чи ні, має бути добре збалансованим. Наявність тваринного білка важлива, але його відсутність не обов'язково веде до погіршення здоров'я, якщо харчування складене правильно.
Можливі ризики вегетаріанства
Відмова від продуктів тваринного походження може підвищити ризик дефіциту ключових макрота мікроелементів, таких як білок, залізо та вітамін В12. Однак ці ризики можна мінімізувати, якщо підходити до харчування усвідомлено. Наприклад:
- Шукайте рецепти страв, які слугують альтернативними джерелами поживних речовин.
- Консультуйтеся зі спеціалістами, щоб підібрати оптимальний раціон.
Головне – враховувати потреби організму та різноманітити раціон, щоб уникнути можливих проблем зі здоров'ям.

