/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2Fd81b11ffa5bd61a6f7c56cdac8dd5c38.jpg)
Чи можна пити каву і чай під час їжі
Існує багато порад і табу щодо харчування, але чи справді чай або кава під час їжі також потрапляють під заборону? Є дві основні причини занепокоєння щодо вживання цих напоїв під час їжі, повідомляє 24 Канал з посиланням на healthshots.
Вплив на засвоєння заліза та кальцію
Вважається, що кофеїн, який присутній у цих напоях, може знижувати ефективність засвоєння організмом заліза та кальцію з їжі. Це пояснюється наявністю фенольних сполук – танінів, які утворюють зв’язки із залізом у травній системі, заважаючи його поглинанню.
Подібний ефект спостерігається й з кальцієм. Однак поки що невідомо, наскільки це може бути критично для організму. Наприклад, експерименти на тваринах показали, що зменшення засвоєння кальцію не впливає на його загальний рівень у кістках.
Вплив кави на кислотність шлунка
Кава стимулює вироблення соляної кислоти та посилює перистальтику кишківника. У цьому є навіть певні переваги, оскільки такі процеси можуть сприяти травленню. Однак у деяких людей кофеїн може викликати печію або інші неприємні відчуття у шлунку. Результати досліджень із цього питання суперечливі й потребують подальшого вивчення.
Рішення пити чи не пити чай або каву під час їжі варто приймати, орієнтуючись на власні відчуття. Якщо ці напої не викликають дискомфорту, і ви не страждаєте від дефіциту заліза, виключати їх зі свого раціону немає потреби. Щоб перестрахуватися, можна зробити паузу приблизно на годину після їжі, а потім спокійно насолоджуватися улюбленим напоєм.
