/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F696b9e71ea033d873ebdcf41811d5849.jpg)
Популярний підсолоджувач може підвищувати ризик тромбозу
Нове дослідження, опубліковане в Journal of Applied Physiology, показало, що ця речовина може мати негативний вплив на клітини, що вистилають судини мозку, передає 24 Канал.
Що виявили вчені
У лабораторних умовах учені виявили, що після впливу еритритолу (в дозі, еквівалентній одній підсолодженій порції напою – близько 30 грамів) клітини ендотелію показали ознаки порушення функції:
- окислювальний стрес зріс на 75%,
синтез оксиду азоту знизився на 65%,
рівень ендотеліну-1 (речовини, що звужує судини) зріс на 30%,
знизилась здатність клітин виділяти t-PA — білок, що допомагає розчиняти тромби.
"Ці зміни потенційно пов'язані з підвищеним ризиком утворення тромбів та інсультів", – ідеться у дослідженні..
Зауважте. Попри те, що дослідження проводилось in vitro (тобто поза тілом людини), його результати збігаються з попередніми спостереженнями. Зокрема, у 2023 році інша робота цієї ж дослідницької групи показала: високий рівень еритритолу в крові корелює з підвищеним ризиком серцево-судинних подій.
Популярність еритролу
Еритритол залишається популярним інгредієнтом у "дієтичних" продуктах – він практично не впливає на рівень цукру та інсуліну, тож раніше вважався безпечним для людей з діабетом та метаболічним синдромом. Однак нові дані змушують вчених переглянути це припущення.
Перший автор дослідження, Оберн Беррі з Університету Колорадо, закликав споживачів обережніше ставитися до продуктів з еритритолом.
"Цей підсолоджувач може не бути таким безпечним, як прийнято вважати, особливо при регулярному вживанні", – пояснив він. Тож, поки не буде більше даних, учені радять контролювати його кількість у раціоні.

