Яка популярна ягода допоможе захистити мозок
Яка популярна ягода допоможе захистити мозок

Яка популярна ягода допоможе захистити мозок

Насправді чорницю вважають функціональною їжею, тобто вона належить до продуктів, які не тільки поживні для організму, а й мають терапевтичний ефект. Та найбільше науковців цікавить її вплив на мозок. Нове дослідження щодо цього опублікували в журналі Nutrients, передає 24 Канал.

В дослідженні взяли участь люди з надмірною вагою та легкими когнітивними порушеннями. Упродовж 12 тижнів вони щодня вживали порошок чорниці. В результаті вчені відзначили поліпшення пам'яті та когнітивних функцій в усіх учасників. Ба більше, вчені припустили, що регулярне споживання чорниці може знижувати ризик розвитку деменції.

Чому чорниця корисна для мозку

Ключову роль у цьому процесі відіграють антоціани – природні антиоксиданти, що надають ягодам характерного темно-синього кольору. За словами дієтолога Меггі Мун, саме антоціани допомагають покращити пам’ять, просторове сприйняття та зменшити ймовірність вікових порушень, зокрема хвороби Альцгеймера.

Це і справді важливі дані, адже за даними Nature Medicine, до 2060 року кількість людей із деменцією у світі може майже подвоїтись.

Яку чорницю обрати

Втім, як наголосили дослідники, не вся чорниця – однаково корисна. Якщо додавати її до солодкої випічки (мафінів, пирогів тощо), користь може нівелюватися. Це підтвердило інше дослідження, опубліковане в JAMA Neurology. У ньому ідеться, що надлишок ультраоброблених продуктів негативно впливає на мозок, незалежно від наявності корисних інгредієнтів.

Свіжа чи заморожена – яка ягода краще

Найкращий вибір – свіжа або заморожена чорниця без обробки. Термічна обробка зменшує вміст антоціанів на 10–21%. Проте дика чорниця – витриваліша, вона зберігає більше антиоксидантів навіть після нагрівання.

Теги по теме
Профилактика заболеваний Здоровая жизнь
Источник материала
loader
loader