Від кінотеатрів до вашого столу: здивуйте близьких мексиканською закускою на вечерю
Від кінотеатрів до вашого столу: здивуйте близьких мексиканською закускою на вечерю

Від кінотеатрів до вашого столу: здивуйте близьких мексиканською закускою на вечерю

Начос - це одна з найвідоміших і найулюбленіших страв мексиканської кухні, яка завоювала популярність по всьому світу. По суті, це хрусткі кукурудзяні чипси (тортильї), які подаються з різноманітними топпінгами та соусами.Історія начос почалася близько 1943 року в прикордонному мексиканському містечку П'єдрас-Неграс, де метрдотель на ім'я Ігнасіо "Начо" Аная вигадав цю страву, використовуючи те, що було під рукою: кукурудзяні чіпси та розплавлений сир. Звідси й назва.Традиційно начос - це закуска, яку подають перед основною стравою або як снек у кінотеатрах, барах. Однак, завдяки своїй універсальності, начос з часом перетворилися на повноцінну страву.Начос можна подавати на вечерю, якщо додати достатню кількість поживних інгредієнтів, таких як м'ясо (фарш), бобові, велику кількість овочів та сиру. Вони легко перетворюються з легкої закуски на ситну, смачну та оригінальну вечерю. Це ідеальний варіант для сімейного вечора, дружньої вечірки або просто коли хочеться чогось незвичного і ситного. Головне - правильно підібрати начинку!Цей рецепт розрахований на 4-6 порцій.Для основи:Кукурудзяні чипси начос - 1 велика пачка (приблизно 200-250 г).Для м'ясної начинки:Яловичий або курячий фарш - 400-500 г;Цибуля ріпчаста - 1 велика (дрібно нарізана);Часник - 2-3 зубчики (подрібнені);Консервована червона квасоля - 1 банка (400 г, злити рідину та промити);Консервовані томати у власному соку (порізані кубиками або подрібнені) - 400 г;Перець чилі (свіжий або сушений) - 1/2 ч. л. (або за смаком, для гостроти);Мелена паприка - 1 ч. л.;Зіра (кумин) мелена - 1/2 ч. л.;Сіль, чорний перець - за смаком;Рослинна олія – 1-2 ст. л.Для сирного шару:Сир чедер або моцарела - 200-250 г (натертий на крупній тертці).Для подачі (свіжі додатки):Авокадо - 1-2 шт. (для гуакамоле або нарізати кубиками);Помідори - 2 шт. (нарізані кубиками);Червона цибуля - 1/2 шт. (дрібно нарізана);Свіжа кінза або петрушка - пучок (нарізана);Сметана або грецький йогурт - для подачі;Перець халапеньйо (маринований) - за смаком.На великій сковороді розігрійте олію на середньому вогні. Додайте дрібно нарізану цибулю та обсмажуйте до м'якості (3-5 хв.).Додайте фарш і обсмажуйте, розбиваючи грудочки, до золотистого кольору (приблизно 7-10 хв.). Злийте зайвий жир, якщо його багато.Додайте подрібнений часник, чилі, паприку та зіру. Перемішайте і готуйте ще 1-2 хв., доки не з'явиться аромат спецій.Влийте консервовані томати та додайте промиту квасолю. Добре перемішайте, доведіть до кипіння, потім зменште вогонь і тушкуйте під кришкою 10-15 хв., щоб смаки з'єдналися. Приправте сіллю та перцем за смаком.Розігрійте духовку до 180°C.Візьміть велике жаростійке блюдо або деко, застелене пергаментним папером. Викладіть половину кукурудзяних чипсів одним шаром.Рівномірно розподіліть половину м'ясної начинки поверх чипсів.Посипте половиною натертого сиру.Викладіть другий шар чипсів, потім решту м'ясної начинки та посипте рештою сиру.Відправте блюдо в розігріту духовку на 10-15 хв., або доки сир повністю не розплавиться і не почне апетитно булькати.Дістаньте начос з духовки.Зверху посипте свіжими нарізаними помідорами, червоною цибулею, свіжою кінзою (або петрушкою) та шматочками авокадо. За бажанням додайте маринований халапеньйо для пікантності.Подавайте одразу ж, зі сметаною або гуакамоле (розтовчене авокадо з соком лайма, сіллю та кінзою) окремо або поливши зверху.Це ідеальна страва, щоб розділити її з компанією або насолодитися ситною та яскравою вечерею наодинці.

Джерело матеріала
loader