/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F6a0ebb8911a76ec1e6ff05e7066f65cb.jpg)
Як правильно заморозити овочі на зиму
як заморозити овочі на зиму
Літній сезон — це час, коли природа щедро дарує нам свіжі овочі, насичені вітамінами та корисними речовинами. Щоб узимку отримувати необхідний заряд енергії та поживних елементів, мудрі господині готують заготовки саме зараз, коли овочі на піку своєї користі, а їх ціна найбільш доступна. Заморожування — це не просто спосіб зберегти врожай, а справжнє мистецтво, що дозволяє законсервувати вітаміни, смак і аромат літа.
Пропонуємо детально розібратися, як зробити це правильно, щоб усі ваші старання не були марними.
Готуємо овочі до заморозки: основні правила
Весь процес можна розділити на кілька ключових етапів, від яких залежить кінцевий результат. Насамперед, це ретельний вибір овочів. Для заморожування підходить майже все, чого душа забажає: капуста (цвітна, броколі), баклажани, горошок, помідори, болгарський перець, кабачки, огірки, гарбуз, буряк, щавель тощо. Головне правило — обирати тільки свіжі, молоді та неушкоджені плоди. Заморожування перезрілих продуктів призведе до втрати їхньої форми, і після розморожування вони перетворяться на пюре. Чим свіжіші овочі перед заморожуванням, тим більше вітамінів та користі вони збережуть.
Наступний важливий крок — це бланшування. Це обробка продуктів парою або окропом, яка допомагає зберегти яскравий колір овочів та зелені, запобігти їхньому потемнінню, а також зберегти їхню структуру після розморожування. Хоча більшість овочів можна заморожувати сирими, бланшування все ж радимо не оминати, оскільки воно значно подовжує термін зберігання продуктів у морозильній камері.
Які овочі можна заморожувати: кому холод на користь, а кому — ні
Холод — це природний консервант, і заморожені овочі практично стовідсотково зберігають свою користь. Однак, існують деякі винятки. Наприклад, цибуля та часник втрачають свій аромат, смак, зовнішній вигляд та корисні властивості після розморожування. На щастя, ці овочі добре зберігаються і доступні в магазинах цілий рік. Хоча, за бажання, часник можна натерти, змішати із зеленню та заморозити в пакетиках, щоб він віддавав свій аромат стравам.
Існує ймовірність, що водянисті овочі, такі як кабачки, цукіні, огірки, помідори при розморожуванні втратять свою форму і смак. Це відбувається через те, що вода розриває м’якоть, утворюючи великі кристали льоду. Для салату не варто заморожувати капусту чи листя салату, адже вони втратять свою хрумку структуру і зовнішній вигляд. Хоча для приготування голубців чи борщу заморожування цих продуктів цілком можливе.
Редис теж через свою водянисту структуру не дуже піддається заморожуванню. Йому підходить лише шоковий спосіб заморожування, якщо ваша морозильна камера має функцію заморозки при -30°C або -40°C.
Методи заморожування та поради щодо зберігання
Існує два основні способи заморожування: шоковий та сухий.
-
Під час шокового способу овочі заморожуються одразу в контейнерах або спеціальних пакетах із застібками. Цей метод допомагає зберегти початковий смак і зовнішній вигляд плодів, оскільки великі кристали льоду не встигають утворитися.
-
Якщо ж такої функції у вас немає, скористайтеся сухим способом. Для цього цілі або нарізані овочі викладають на рівну поверхню (дощечку або деко) в один шар, кладуть у морозильну камеру на 4 години або довше, а потім швидко перекладають у пакети чи контейнери і відправляють назад до морозилки.
Важливо завжди заморожувати порційно, скільки вам потрібно для одного вживання. Повторне заморожування не тільки псує зовнішній вигляд овочів, але й може бути небезпечним через розмноження бактерій. Зберігайте заморожені продукти у герметично закритих ємностях, щоб вони не вбирали запахи інших продуктів. Також обов’язково підписуйте ємності, вказуючи назву, дату заморозки та вагу. Заморожені овочі можна зберігати до року за температури -18°C. Якщо ж температура вища, то краще не зберігати заготовки довше 4 місяців.
Як заморожувати окремі види овочів
-
Солодкий перець — найкраще заморожувати цілим, вирізавши серцевину і бланшувавши. Щоб заощадити місце, можна вкласти перці один в одного. Для супів та рагу його можна просто порізати шматочками.
-
Невеликі помідори-сливки або чері можна заморожувати цілими. Великі краще збити блендером у пюре, яке потім зручно використовувати для супів і соусів. Для піци та омлетів можна заморозити помідори кільцями, попередньо розклавши їх на деко.
-
Заморожуйте лише маленькі, тверді огірки. Найкращий спосіб — нарізати їх кружальцями або кубиками, заморозити на деко, а потім перекласти в контейнери. Їх зручно додавати в окрошку або салати, не розморожуючи.
-
Броколі та цвітну капусту розділіть на суцвіття, вимочіть у підсоленій воді та бланшуйте протягом 3 хвилин.
-
Баклажани наріжте кружальцями, приберіть гіркоту, посипавши сіллю, а потім бланшуйте. Запечені баклажани без шкірки зручно заморожувати для приготування ікри.
-
Кабачки. Обирайте молоді, ніжні плоди. Оскільки вони дуже водянисті, їх оптимально натерти на терці, злити сік і заморозити м’якоть.
-
Горошок. Чим швидше ви його заморозите після збору, тим більше вітамінів збережеться. Горошок потрібно помити, бланшувати, а потім заморозити в один шар.
-
Очищений гарбуз можна нарізати кубиками або запекти, перетворити на пюре і заморозити.
-
Буряк можна заморожувати як сирим (натертим або нарізаним), так і вже вареним.
-
Моркву та картоплю рекомендується бланшувати перед заморожуванням, нарізавши їх на шматочки або кубики.
-
Селера, щавель, шпинат. Ці продукти також необхідно бланшувати. Їх можна нарізати та заморозити в пакетах або у формочках для льоду, змішавши з маслом.
Правильне розморожування та використання
Розморожувати овочі найкраще в закритій упаковці в холодильнику. Не варто поспішати, використовуючи мікрохвильову піч чи гарячу воду, адже так плоди втратять свою структуру і перетворяться на кашу. Коли ви готуєте суп чи борщ, заморожені овочі можна одразу кидати в киплячу воду, не розморожуючи. Зелень додають в готову страву, вимикаючи вогонь і накриваючи кришкою.
Важливо пам’ятати, що час для приготування заморожених овочів потрібен удвічі менший, ніж для сирих. Додавайте їх у страву в останню чергу, практично наприкінці приготування. Насолоджуйтеся смаком літа цілий рік.

