Сніданок після 10 ранку може сигналізувати про проблеми зі здоров'ям
Сніданок після 10 ранку може сигналізувати про проблеми зі здоров'ям

Сніданок після 10 ранку може сигналізувати про проблеми зі здоров'ям

Як пізній сніданок впливає на здоров'я?

Водночас зв'язок не простежувався серед молодших учасників. Про це свідчить дослідження, проведене у Великій Британії серед майже 3000 людей віком від 42 до 94 років. Результати опублікували в науковому журналі Communications Medicine, інформує 24 Канал.

Науковці з Університету Манчестера спостерігали за учасниками впродовж понад 30 років, аналізуючи їхні звички щодо харчування, сну, стану здоров'я, а також генетичні особливості.

Чому час сніданку має значення?

Дослідження показало, що з віком люди схильні:

  • снідати і вечеряти пізніше;
  • мати коротше "вікно" між прийомами їжі;
  • зміщувати загальний режим харчування ближче до вечора.

Але головне, що пізній сніданок у літньому віці виявився пов'язаний з більш високим ризиком смерті. За 10 років спостережень у групі з раннім сніданком виживаність становила 89,5%, тоді як у тих, хто снідав пізніше – 86,7%.

Причина чи симптом?

Водночас, вчені зауважили, що пізній сніданок не є прямою причиною смерті. Ймовірніше за все, він є індикатором наявних проблем зі здоров'ям, які впливають на режим дня та апетит. Наприклад, до групи тих, хто снідає пізно, частіше входили люди з:

  • постійною втомою;
  • депресією чи тривожністю;
  • проблемами із зубами чи яснами;
  • двома і більше хронічними захворюваннями.

Також на режим харчування впливає генетична схильність до вечірнього хронотипу (люди, які природно лягають спати і встають пізніше).

Зауважте. Однією з ключових гіпотез вчених є те, що порушення сну у літньому віці призводить до пізнішого пробудження, що зсуває і перший прийом їжі. А поганий сон, у свою чергу, вже давно пов'язують з підвищеним ризиком розвитку хвороб і скороченням тривалості життя.

Харчування та довголіття: що треба знати?

  • Пізній сніданок і вечеря з віком збільшують ризик різних захворювань і смертності, особливо серед "сов".

  • За даними National Institutes of Health, сніданок для людей літнього віку має бути не лише поживним, а й різноманітним і багатим на основні поживні речовини.

Теги по теме
Профилактика заболеваний
Источник материала
loader
loader