/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2Fa054c9eaabdc9957827b869182b98080.jpg)
Господарство на Житомирщині вирощує міскантус як захисні смуги для інших культур
Господарство на Житомирщині вирощує міскантус як захисні смуги для інших культур
Одним із цікавих напрямів органічного господарства «Жива Нива» стали експерименти з міскантусом. Його вирощують у вигляді кулісних посівів, що створюють захисні смуги для сої, кукурудзи та квасолі.
Про це розповів власник ТОВ «Жива Нива» Олексій Язиков під час онлайн-зустрічі органічних виробників і авторів навчального посібника «Органічне Землеробство».
За його словами, на полі вже у квітні можна отримати до 25 т сухої маси міскантуса з гектара.
Особливу увагу підприємство приділяє також бобовим. Саме вони дозволяють компенсувати нестачу азоту в ґрунті та зменшувати ризики падіння врожайності.
«У перші роки господарювання раджу звертати увагу на бобові культури, тому що вони точно не падатимуть у врожайності», — радить Олексій Язиков.
Попри те, що врожайність злакових культур в органіці може бути на 15-20% нижчою, економіка господарства лише виграє. Адже витрати на добрива й засоби захисту повністю відсутні.
Єлизавета Котенко, AgroPortal.ua

