Шнобелівська премія 2025 року відправляється команді фізиків за ідеальні макарони
Шнобелівська премія 2025 року відправляється команді фізиків за ідеальні макарони

Шнобелівська премія 2025 року відправляється команді фізиків за ідеальні макарони

Як фізика може допомогти на кухні?

Страва, про яку йдеться, – качо-е-пепе (Cacio e pepe), що в перекладі означає "сир і перець". Це традиційна римська паста, яка славиться своїм мінімалістичним складом: паста, сир пекоріно романо, чорний перець і трохи води, в якій варилися макарони. Попри уявну простоту, приготувати її бездоганно вкрай складно. Головна проблема полягає в тому, що при спробі змішати гарячу пасту з сиром, він часто збивається в гумові, непривабливі грудки замість того, щоб утворити однорідний вершковий соус, пише 24 Канал з посиланням на SciTechDaily.

Саме з цією проблемою регулярно стикався фізик Фабріціо Ольмеда з Інституту науки й технологій Австрії (ISTA). Втомившись від постійних невдач на кухні, він вирішив підійти до питання з наукового погляду. Разом з колегами з Інституту Макса Планка, а також університетів Падуї та Барселони, він розпочав повноцінне дослідження.

Автори роботи, опублікованої в цілком серйозному науковому журналі Physics of Fluids, з'ясували, що ключову роль у стабілізації соусу відіграє крохмаль, який виділяється у воду під час варіння пасти. Однак його кількості часто буває недостатньо. Критичним фактором є температура: якщо вона перевищує 65 градусів, білки в сирі денатурують і злипаються, що й призводить до утворення грудок. Цей ефект дослідники назвали "фазою моцарели".

Рішення виявилося напрочуд простим, хоч і нетрадиційним. Команда визначила, що для створення стабільної емульсії необхідно додати у воду додатковий крохмаль (картопляний або кукурудзяний) у кількості 2-3% від ваги сиру. Цей крохмаль потрібно попередньо розчинити у воді, утворивши своєрідний гель. Потім цей гель змішується з натертим сиром за низької температури. Крохмаль обволікає білки сиру, не даючи їм злипнутися при нагріванні.

Тож який найкращий рецепт качо-е-пепе?

Науковці надали повний список інгредієнтів для ідеальної пасти:

  • 4 грами крохмалю (картопляного або кукурудзяного).
  • 40 мілілітрів води для змішування крохмалю.
  • 160 грамів пекоріно романо.
  • 240 грамів пасти (в ідеалі тоннареллі).
  • Вода для варіння макаронів.
  • Чорний перець і сіль за смаком.

Хоча деякі шеф-кухарі й раніше використовували подібний прийом, саме ця група вчених вперше надала йому суворе наукове обґрунтування та математичну модель. За це дослідження, яке скоріше змушує сміятися, ніж серйозно думати, команда й отримала Шнобелівську премію – сатиричну нагороду, що відзначає незвичайні, але реальні наукові досягнення.

Теги по теме
Техно
Источник материала
loader
loader