Дієтологи назвали 11 продуктів, які варто їсти жінкам після 50 років
Дієтологи назвали 11 продуктів, які варто їсти жінкам після 50 років

Дієтологи назвали 11 продуктів, які варто їсти жінкам після 50 років

Фахівці з харчування наголошують: із віком потреби організму змінюються. Після 50 років особливої уваги потребують серце, мозок, кістки, кишечник та груди.

Дієтологи поділилися списком продуктів, які найкраще підтримують здоров’я у цей період життя — і пояснили, чому саме вони такі важливі, пише Real Simple.

Ківі

Ківі — справжній "вітамінний вибух". Він містить багато вітаміну C, необхідного для здоров’я шкіри, волосся, кісток та імунітету. Також фрукт сприяє виробленню колагену, рівень якого з віком знижується. Ківі багатий клітковиною та антиоксидантами, що покращують роботу кишківника та захищають організм від хвороб. Його можна їсти ложкою, додавати в салати або подавати з йогуртом.

Грецький йогурт

Цей продукт допомагає підтримувати кістки завдяки високому вмісту кальцію, а також м’язову масу — завдяки білку. Пробіотики в йогурті покращують стан мікробіому, що особливо важливо з віком. Його легко додати в смузі, салати чи соуси.

Чорнослив

Чорнослив — чемпіон за вмістом клітковини та корисний для травлення. Він також позитивно впливає на кісткову тканину, особливо у жінок після менопаузи, завдяки калію, вітаміну K та антиоксидантам. Дієтологи радять з’їдати 5–6 штук щодня.

Чорниця

Чорницю називають "суперфудом" для жінок 50+. Вона допомагає знижувати рівень холестерину та тиск, тим самим зменшуючи ризик серцевих хвороб. Антиоксиданти також покращують кровообіг у мозку та підтримують пам’ять.

Гриби

Шиітаке, портобелло чи звичайні печериці — усі вони багаті антиоксидантами, які зменшують запалення, допомагають контролювати рівень цукру та підтримують кишківник. Головний бонус — вміст вітаміну D (особливо у грибах, вирощених під UV-світлом).

Насіння льону

Льон містить рослинні омега-3, які знижують тиск, рівень холестерину та запалення. Лігнани в насінні діють як фітоестрогени, допомагаючи зменшити симптоми менопаузи. Найкраще вживати саме мелене насіння.

Консервовані сардини

Сардини — один із найкорисніших різновидів риби у банках. У них багато кальцію, вітаміну D та омега-3, що підтримують мозок, серце і кістки. Також вони містять білок, який допомагає уповільнити втрату м’язової маси.

Капуста кейл

Кейл насичений кальцієм і вітаміном K, що допомагають запобігти остеопорозу. Він також підтримує серце та мозок завдяки антиоксидантам. Його додають у смузі, салати або готують хрумкі чипси.

Волоські горіхи

Волоські горіхи багаті ALA — рослинною формою омега-3, що позитивно впливає на мозок, пам’ять і настрій. Корисні жири знижують рівень "поганого" холестерину та захищають серце.

Авокадо

Авокадо знижує рівень LDL-холестерину та зменшує ризик серцевих хвороб завдяки корисним жировим кислотам. Лютеїн і вітаміни групи B у складі підтримують когнітивну функцію та пам’ять.

Едамаме

Молоді соєві боби містять клітковину, омега-3 та фітоестрогени, які допомагають регулювати гормональний фон, знижують ризик раку грудей і серцево-судинних хвороб. Також ізофлавони в едамаме можуть полегшувати припливи.

Нагадаємо, раніше Фокус писав:

  • 5 смачних продуктів, багатих на омега-3.
  • Дієтологи назвали 4 заморожені овочі, які варто мати в своїй морозилці.

Крім того, дослідники назвали улюблену страву довгожителів.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця.

Теги за темою
Здоров'я
Джерело матеріала
loader