Вітренко запропонував роздати українцям свою премію, а також доходи України від перемоги над "Газпромом" та газового контракту
Вітренко запропонував роздати українцям свою премію, а також доходи України від перемоги над "Газпромом" та газового контракту

Вітренко запропонував роздати українцям свою премію, а також доходи України від перемоги над "Газпромом" та газового контракту

Виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко запропонував владі роздати українцям його премію, а також загальні доходи держави від перемоги над "Газпромом" у Стокгольмському арбітражі та транзитного контракту з Росією.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Вітренко прикріпив текст заяви на ім’я голови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва, у якій зазначав про порушення трудового договору через невиплату йому премії, яка була прописана у контракті.

"Я прекрасно усвідомлюю проблему зі суспільним сприйняттям цих премій.

Але зменшення розміру цих премій не вирішує цю проблему.

Це — палиця на два кінці.

Президент та Прем’єр можуть мати здобуток в очах суспільства, якщо змусять менеджерів Нафтогазу "поділитися своїми преміями".

Але це виглядатиме як "покарання" за те, що вони заробили для країни величезні гроші", - зазначив він.

За його словами, наразі ніхто не має права переглядати розмір премії, оскільки це буде прямим порушенням норм договору.

Він також підкреслив, що ніхто не цікавився цією премією аж до безпосереднього отримання коштів від "Газпрому".

"Тому я в середині січня запропонував політичному керівництву віддати мою премію безпосередньо українцям, заради яких досягав я таких екстраординарних результатів.

При цьому я зауважив, що було б несправедливо і насправді несуттєво, якщо тільки мої, чесно зароблені кошти будуть порівну розподілені безпосередньо серед усіх громадян України, а 99.75% коштів, зароблених передусім завдяки моїй роботі, будуть розподіляти політики та чиновники не порівну, а як їм заманеться… Тому я зауважив, що в цій ситуації правильно було б порівну розподілити між всіма українцями не лише мою премію, а й всі кошти, зароблені передусім завдяки моєму внеску", - заявив Вітренко.

Йдеться про загальну суму у понад 10 мільярдів доларів за перемогу над "Газпромом" та доходи від транзитного контракту.

За його словами, у перерахунку на кожного громадянина України – це складатиме виплату у 6 тисяч гривень або 16 тисяч на кожне домогосподарство.

"Дуже важливо забезпечити ефективне використання цих грошей українцями.

Також логічно та справедливо було пов’язати ці виплати зі сферою газу.

Тому потрібне обмеження — "на витрати на енергоефективність".

Такі витрати не завжди є в пріоритеті, а так українські родини матимуть на це цільові кошти.

Наприклад, можна роздавати сертифікати, які українці можуть обміняти на товари у спеціальному електронному магазині (можна це зробити навіть у системі Прозоро), який торгуватиме виключно товарами для підвищення рівня енергоефективності.

Такими товарами можуть бути матеріали для утеплення приміщень, нові бойлери з високим КПД тощо", - зазначив він.

Однак, як пояснив Вітренко, реакції від влади на свою пропозицію він досі не отримав, а тому просить негайно виплатити передбачену контрактом премію, інакше він залишає за собою право подати до суду.

Раніше наглядова рада "Нафтогазу" ухвалила рішення, що на премії піде 1% від суми виграшу.

Наприкінці 2019 року російський "Нафтогаз" перерахував близько 2,9 млрд доларів боргу.

Тож із цих грошей і виплатять премії.

Джерело матеріала
loader
loader