Степанов розповів про головні власні зміни до другого етапу медреформи: коли вони запровадяться
Степанов розповів про головні власні зміни до другого етапу медреформи: коли вони запровадяться

Степанов розповів про головні власні зміни до другого етапу медреформи: коли вони запровадяться

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов назвав головні зміни МОЗ до другого етапу медичної реформи в країні.

Про це він розповів на брифінгу 5 травня.

Спочатку він розкритикував другий етап медреформи, однак зазначив, що згортати її не будуть, але внесуть зміни.

"Що ми збираємось робити? Для цього до 1 червня ми запровадимо такі принципи фінансування. МОЗ терміново готує зміни до деяких нормативно-правових актів, яким буде передбачено, що всі заклади охорони здоров’я, які надають спеціалізовану та високоспеціалізовану медичну допомогу, отримають фінансування з державного бюджету не менше ніж в 2019 році. Головним закупівельником залишається НСЗУ. Тобто все фінансування буде йти винятково через НСЗУ", - розповів Степанов.

Також міністр зазначив, що від 1 червня держава буде повністю фінансувати такі пакети лікування: первинна медична допомога, екстрена медична допомога, гострий інфаркт міокарда, гострий мозочковий інсульт у стаціонарних умовах та 4 пакети для лікування COVID-19.

"Якою ми хочемо бачити нашу медицину після реформування? Я думаю, що на це запитання в змозі відповісти кожен українець. Це медицина, коли ти телефонуєш 103 і ти впевнений, що за 10, максимум 20 хвилин, приїде швидка і надасть тобі допомогу. Це медицина, коли ти звертаєшся до лікарні, ти впевнений, що тобі нададуть високоякісну допомогу, тебе просто вилікують, тебе просто врятують. Твоє життя, життя твоєї мами, життя твого тата. Це медицина, якої ми прагнемо всі 30 років нашої незалежності", - вважає він.

Нагадаємо, 1 квітня в Україні стартувала реформа другої ланки медицини. До вузьких спеціалістів пацієнти зможуть потрапити лише за направленням і воно має бути електронним. Для пацієнтів це означає:

  • на приймання до вузького спеціаліста можна потрапити лишень за електронним направленням сімейного лікаря;
  • лікаря можна обрати будь-де, незалежно від місця реєстрації.
  • без направлення від сімейного лікаря консультація буде платною.
  • без направлення можна звернутися до акушера-гінеколога, у разі гострих станів до стоматолога, психіатра, нарколога.

Державним коштом оплачуватимуться й так звані пріоритетні напрямки: це лікування інсультів, інфарктів, пологи, неонатальна допомога та діагностичні обстеження. Щоби отримувати гроші від держави на лікування пацієнта, медики мали довести, що у них є чим та кому лікувати. Відтепер пацієнта з інсультом чи інфарктом не везтимуть у найближчу лікарню, а в ту, яка може надати таку послугу і підписала угоду з НСЗУ.

Відео МОЗ відповіло на болючі питання українців щодо медреформи

А якщо я не встиг укласти договір до 2 квітня, мене будуть обслуговувати? Чи не стануть послуги платними? Як тепер викликати лікаря додому? Це лише кілька запитань, які люди ставлять одне одному. І не розуміють, як обирати, коли і кого. ТСН.Тиждень запитав про це у Міністерства здоров'я.

МОЗ відповіло на болючі питання українців щодо медреформи
Джерело матеріала
loader
loader