Яким має бути місто, щоб ви дожили до 100 років
Яким має бути місто, щоб ви дожили до 100 років

Яким має бути місто, щоб ви дожили до 100 років

Серед основних причин довголіття – не тільки "хороші гени", але і соціальний статус, а також рівень розвитку базової інфраструктури для комфортного життя: доступ до медичних послуг і продуктових магазинів.

Також велике значення має те, де живе людина, показало дослідження, яке опублікували в International Journal of Environmental Research and Public Health.

Автори наукової роботи проаналізували дані про 154 тисяч осіб, які померли в американському штаті Вашингтон з 2011 по 2015 рік у віці не молодше 75 років. Інформація про учасників дослідження включала в себе стать, вік, рівень освіти, подружній статус і місце проживання.

Виявилося, що ймовірність дожити до 100 років була найбільшою у людей, які проживали в громадах, які багато ходили пішки.

Місто впливає на тривалість життя
Місто впливає на тривалість життя / Фото unsplash

Як місце життя впливає на довголіття  

При глибшому аналізі вчені виявили, що соціально-економічний статус теж грає роль: кластери з великим числом довгожителів жили переважно в містах з хорошим рівнем достатку.

Раніше було відомо, що спадкові чинники допоможуть прожити до 100 років приблизно на 20-35%. В іншому здатність до довголіття визначають чинники способу життя і навколишнього середовища.

Вчені вважають, що хороша пристосованість міста для піших прогулянок робить більш доступними фізичні вправи, допомагає літнім людям робити покупки і добиратися до лікаря. Тобто, проживання в умовах, які сприяють здоровому старінню, збільшує шанс на довге життя.

Теги за темою
Здоров'я Здорове життя Профілактика захворювань Олександр Бевза
Джерело матеріала
loader
loader