"Два тижні без пострілів з важкого озброєння і бойових втрат" - секретар РНБО про перемир'я на Донбасі
"Два тижні без пострілів з важкого озброєння і бойових втрат" - секретар РНБО про перемир'я на Донбасі

"Два тижні без пострілів з важкого озброєння і бойових втрат" - секретар РНБО про перемир'я на Донбасі

На Донбасі два тижні минуло без пострілів з важкого озброєння і бойових втрат. Режим припинення вогню дотримується.

А поодинокі випадки його порушення не мають системного характеру. Про це заявив секретар Ради національної безпеки та оборони України (РНБО) Олексій Данілов, у понеділок, 10 серпня, передає пресслужба відомства. 

"За даними Головного ситуаційного центру при РНБО України, режим припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня 2020 року виконується. На відміну від багатьох раніше оголошених припинень вогню, які налічували декілька днів, сьогодні триває вже п’ятнадцятий день перемир'я без пострілів з важкого озброєння і бойових втрат", - заявив він.

Також секретар РНБО запевнив, що сподівання, що досягнуті Тристоронньою контактною групою домовленості й надалі будуть виконуватися, підкріплюються щоденними даними, опрацьованими програмно-апаратним комплексом СОТА. Він дозволяє проводити комплексний аналіз для підготовки та ухвалення рішень у сфері національної безпеки і оборони.

Нагадаємо, що Головнокомандувач Збройних Сил України Руслан Хомчак закликав суспільство відрізняти поодинокі постріли, які нині бувають в зоні ООС з боку бойовиків, від обстрілів.

Відео На Донбасі Зеленський перевірив дотримання всеохопної тиші

Десять діб тиші. Президент Зеленський прибув на Донбас перевірити, як дотримується режим припинення вогню, започаткований 27 липня. Того дня проросійські бойовики порушили досягнуте перемир'я буквально через 20 хвилин після його запровадження. Однак наразі перемир'я протрималося вже більше тижня. Президент зазначив, що гарантувати постійне дотримання режиму припинення вогню ніхто не може, але українська сторона робить усе можливе для завершення війни. Глава держави поклав квіти до пам’ятника військовослужбовцям, добровольцям і волонтерам, загиблим у районі проведення ООС. А українських захисників, які зараз несуть там службу, нагородив орденом "За мужність" 3 ступеня та медаллю "За військову службу Україні".    

На Донбасі Зеленський перевірив дотримання всеохопної тиші

Нагадаємо:

  • У ніч проти понеділка, 27 липня, о 00:01 на лінії розмежування на Донбасі розпочався режим повного та всеосяжного припинення вогню. Про це 22 липня домовилися представники Тристоронньої контактної групи.
  • В Офісі президента України домовленість про перемир'я назвали "проривом" у Мінському процесі і наголосили, якщо режим цілковитого і всеосяжного припинення вогню буде дотримано бойовиками, це відкриє шлях до виконання інших положень Мінських угод. Не стріляти домовилися аж до повного врегулювання збройного конфлікту на Донбасі. 
  • 26 липня, за кілька годин до оголошеного перемир'я, відбулася телефонна розмова між президентом України Володимиром Зеленським та президентом Російської Федерації Володимиром Путіним.
  • Бойовики від початку перемир'я вже кілька разів порушували режим припинення вогню.
Джерело матеріала
loader
loader