В Офісі президента відреагували на скандальну заяву Вітольда Фокіна
В Офісі президента відреагували на скандальну заяву Вітольда Фокіна

В Офісі президента відреагували на скандальну заяву Вітольда Фокіна

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що скандальне висловлювання першого заступника голови української делегації у Тристоронній контактній групіВітольда Фокіна щодо "особливого статусу" для всього Донбасу та амністії бойовиків не відображають офіційної позиції делегації України.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

За словами Єрмака, більшість позицій, які висловив Фокін, по суті, відображають положення перших і других Мінських домовленостей.

"Давайте відокремлювати особисту позицію від позиції делегації. Вітольд Фокін щойно приєднався до переговорного процесу та розбирається з тематикою. І якраз деякі одіозні та двозначні формулювання, на які чомусь погодилася попередня влада, сьогодні українська сторона намагається пом’якшити чи застосувати виключно в межах національних інтересів України", – заявив Єрмак.

Водночас він сказав, що амністія не може стосуватися осіб, які скоювали воєнні злочини, захоплювали заручників, катували та вбивали полонених, торгували людьми, брали участь у фінансуванні тероризму та вчиняли деякі інші тяжкі злочини.

За словами Єрмака, Мінські угоди та пропозиції української делегації з доопрацювання законопроекту про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО не передбачають особливого статусу для всього Донбасу – йдеться виключно про тимчасово окуповані райони.

"Є чіткі червоні лінії, які неодноразово окреслював президент України Володимир Зеленський. Тому позиція української делегації у мінській ТКГ повністю відповідає національним інтересам України", – наголосив Єрмак.

Раніше повідомлялося, що заступник голови української делегації у Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі і перший прем’єр-міністр України Вітольд Фокін заявив, що виступає за надання особливого статусу всій території Донецької та Луганської областей, а не лише окупованої частини, а також за амністію для бойовиків та вважає це єдиним шляхом до миру.

Відео "Старечий маразм і провокація": українські політики відреагували на заяву Вітольда Фокіна

"Заява Вітольда Фокіна є провокаційною та такою, що не відповідає національним інтересам" - так вважає міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. Напередодні заступник голови української делегації у тристоронній контактній групі Вітольд Фокін в інтерв'ю одному з проросійських видань заявив - для припинення війни необхідно "оголосити загальну амністію, провести вибори та вирішити питання особливого статусу окремих районів, а краще - всього Донбасу". Ці слова збурили український політикум. Олександр Турчинов назвав цю заяву "не просто старечим маразмом, а демонстративним переходом довіреної особи Зеленського на бік країни-агресора". У партії Європейська Солідарність вимагають звільнити Фокіна з ТКГ. Відреагував на слова Фокіна і спікер Верховної Ради.  

"Старечий маразм і провокація": українські політики відреагували на заяву Вітольда Фокіна
Джерело матеріала
loader
loader