Фокіна звільнили з посади першого заступника глави української делегації в ТКГ
Фокіна звільнили з посади першого заступника глави української делегації в ТКГ

Фокіна звільнили з посади першого заступника глави української делегації в ТКГ

У середу, 30 вересня, Вітольда Фокіна звільнили з посади першого заступника глави української делегації в Тристоронній контактній групі через його скандальні заяви про Донбас.

Такий указ підписав президент Володимир Зеленський, йдеться на його офіційному сайті.

Голова держави заявив, що Фокін "відступив передусім від справедливої оцінки тимчасової окупації Росією Криму, міста Севастополя, окремих районів Донецької та Луганської областей нашої держави".

Зеленський наголосив, що представляти державу на будь-якому рівні – "це не шанс для особистих поглядів та амбіцій, це – безумовний обов'язок втілювати в життя позицію держави та інтереси українського народу".

Робота української делегації в ТКГ продовжиться на основі чіткого розуміння повного контролю Росією тимчасово окупованих територій України, запевняє президент.

"Підкреслюємо, що не можна просто назвати миром умови тимчасової окупації частини нашої території, заплющивши очі на існування окупаційних структур та повну відсутність безпеки на цій території. Потрібно вивести з України всі незаконні збройні формування, їхню військову техніку, провести повну деокупацію та повернути Україні контроль над частиною кордону з Росією. Тільки це може бути шляхом до справжнього миру", - йдеться в заяві.

Раніше очільник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що перший заступник глави делегації України в Тристоронній контактній групі Вітольд Фокін повинен піти з ТКГ. Керівництво української делегації у ТКГ оприлюднило заяву, в якій також засуджує його висловлювання. 30 вересня зранку в Офісі президента також заяви Фокіна назвали неприйнятними і повідомили, що їм вже надана належна оцінка.

Нагадаємо, 29 вересня перший заступник голови української делегації в Тристоронній контактній групі заявив депутатам комітету з держбудівництва, що: не бачить на Донбасі війни між Україною та Росією, вважає, що бойові дії там ведуть найманці з 30-ти країн, та переконаний у необхідності амністії для бойовиків. Це не перша скандальна заява 87-річного Фокіна. Раніше він, наприклад, називав бойовиків "повстанцями". Усі члени парламентського комітету, за винятком представників "ОПЗЖ", звернулися до президента з проханням відкликати Фокіна з української делегації в Мінську.

Відео Вітольд Фокін заявив, що не бачить на Донбасі війни між Україною та Росією

Вітольд Фокін не бачить на Донбасі війни між Україною та Росією, вважає, що бойові дії там ведуть найманці з 30-ти країн та переконаний у необхідності цілковитої амністії. Такі заяви перший заступник голови української делегації у ТКГ зробив, відповідаючи на питання депутатів комітету Верховної Ради з питань державного будівництва. На цю зустріч парламентарі запрошували Фокіна вже кілька тижнів, щоби він прояснив свою позицію після скандального інтерв'ю одному з проросійських видань. Всі депутати комітету, за винятком представників ОПЗЖ, підтримали звернення до президента Зеленського з проханням відкликати Фокіна з української делегації у Мінську.

Вітольд Фокін заявив, що не бачить на Донбасі війни між Україною та Росією
Джерело матеріала
loader
loader