Депутати Європарламенту підтримали пропозицію Зеленського про розпуск Конституційного суду
Депутати Європарламенту підтримали пропозицію Зеленського про розпуск Конституційного суду

Депутати Європарламенту підтримали пропозицію Зеленського про розпуск Конституційного суду

Депутати Європейського парламенту підтримали позицію президента України Володимира Зеленського на рішення Конституційного суду України щодо е-декларування. Йдеться про законопроєкт щодо припинення повноважень всіх суддів КСУ.

Про це сьогодні, 30 жовтня, повідомляє європейське видання EU Political Report.

"Ми закликаємо уряд України і законодавців діяти якомога швидше, щоб заповнити правове провалля, яке залишило по собі рішення Конституційного Суду, та швидко поновити повністю дієздатну, ефективну та широку інституційну архітектуру у боротьбі з корупцією, включаючи судову систему, зберігаючи при цьому її незалежність від виконавчої та законодавчої влади", - йдеться у спільній заяві депутатів Європарламенту.

Депутати Європарламенту нагадали, що НАБУ відіграє ключову роль у зусиллях з боротьби проти корупції в Україні, і рішення Конституційного Суду не має використовуватися для ослаблення або обмежень у діяльності цієї структури.

"Ми вітаємо прагнення України поглибити співпрацю та інтеграцію з ЄС, але нам також слід нагадати Україні, що допомога ЄС та будь-який прогрес у співпраці з ЄС мають суворі умови. Щоб скористатися більш амбіційним набором заходів, Україна повинна демонструвати постійну відданість реформам та дотримання принципів Союзу", - додали у повідомленні.

У доповіді зазначається, що необхідно уникати будь-якого відступу, "особливо у такій чутливій та такій важливій галузі, як боротьба з корупцією".

"Тому ми вітаємо початкову реакцію президента Зеленського, який ініціював законодавство у цьому відношенні. Ми також довіряємо нашим колегам у Верховній Раді, які неодноразово демонстрували свою волю залишатися твердими у виконанні порядку денного щодо антикорупційної реформи", - наголосили у Європарламенті.

Нагадаємо, у ніч проти 30 жовтня президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт, який передбачає припинення повноважень суддів Конституційного суду, а їхнє рішення про скасування частини антикримінального законодавства пропонує визнати таким, що не має правових наслідків. 

Відео Протистояння антикорупційному законодавству - чому судді відмінили декларування статків чиновників

Всі ми добре пам’ятаємо, як після Майдану з здивуванням побачили розкішне життя можновладців. Саме після цього в нас і з’явилось антикорупційне законодавство та обов’язкове декларування статків чиновників, а головне правова відповідальність за незаконне збагачення. Але цього тижня Конституційний суд визнав частину антикорупційного законодавства неконституційним, на що Президент назвав це рішення "нікчемним" та запропонував змінити усіх суддів. Про за та проти антикорупційного законодавства України - дивіться у сюжеті.

Протистояння антикорупційному законодавству  - чому судді відмінили декларування статків чиновників
Джерело матеріала
loader
loader