У ТКГ назвали три імовірні варіанти реакції Росії на мирний план щодо Донбасу
У ТКГ назвали три імовірні варіанти реакції Росії на мирний план щодо Донбасу

У ТКГ назвали три імовірні варіанти реакції Росії на мирний план щодо Донбасу

Мирний план щодо Донбасу, який розробляла Україна разом із Німеччиною та Францією, планують представити до кінця березня 2021 року.  Стосовно реакції Москви на ініціативу українська делегація в ТКГ допускає три варіанти дій Росіїщодо Донбасу.

Про це заявив речник української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович у Facebook.

За словами спікера української делегації, наразі Кремль обмежений в засобах тиску, оскільки на нього ж тиснуть ЄС, США і Україна. Тому в російської сторони, на думку Арестовича, є три варіанти стосовно сприйняття плану щодо Донбасу:

  1. Кремль приймає ініціативу Франції і Німеччини з реалізації мирного процесу.
  2. Кремль не приймає план і переходить до провокування активної фази конфлікту.
  3. Кремль зберігає войовничу риторику, лякає наступом, але залишається в рамках "нормандського" і "мінського" форматів, тривають переговори.

 Арестович запевнив, що Україна має свої плани, на всі випадки, зокрема, і можливий перехід ситуації на Донбасі до активної фази. Наразі ж він оцінює дії Кремля як "войовничу риторику ".

"Поки ми розцінюємо ситуацію за спрощеним варіантом три: нагнітання, інформаційний тиск, але збереження форматів і участь в переговорах... Ключовий момент - прийняття або неприйняття Кремлем пропозицій Франції і Німеччини щодо кластерів мирного врегулювання, презентація яких повинна відбутися в найближчі два-три тижні. Тоді стане зрозуміло, чи зважився Кремль на принципове протистояння з ЄС і США або зберігає колишні формати врегулювання конфлікту на Сході України", - підсумував речник української делегації в ТКГ.

Нагадаємо, керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що у межах "нормандського формату" Україна разом із Німеччиною та Францією підготували план щодо мирного врегулювання на Донбасі, але наразі чекають, коли Росія або схвалить його, або відкрито заявить, що не хоче миру.

Утім, у російському МЗС заявили, що мовляв уперше чують про мирний план щодо Донбасу і нічого про нього не знають.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Автор:
Віра Хмельницька
Джерело матеріала
loader
loader