Звинувачують у державній зраді: ДБР повідомило про підозру Миколі Азарову
Звинувачують у державній зраді: ДБР повідомило про підозру Миколі Азарову

Звинувачують у державній зраді: ДБР повідомило про підозру Миколі Азарову

Слідчим ДБР за погодженням з прокурором Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру колишньому прем’єр-міністру України Миколі Азарову у вчиненні останнім державної зради за попередньою змовою групою осіб. У відповідності до законодавства підозра надіслана Миколі Азарову за останнім відомим місцем його проживання.

Про це у середу, 24 березня, повідомляє пресслужба ДБР.

Так, досудовим розслідуванням встановлено, що зміст та умови Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України були нав’язані президентом РФ Дмитром Медвєдєвим тодішньому прем’єр-міністру України Миколі Азарову в Москві о другій годині ночі, 21 квітня 2010 року, напередодні її підписання.

"Достовірно розуміючи наслідки підписання вказаної Угоди для України, колишній прем’єр-міністр України виконав відведену йому роль у вчиненні злочину, а саме – забезпечив візування та погодження проєкту документів з боку відповідних посадових осіб (міністрів, керівників правоохоронних органів, та від імені Кабінету Міністрів України), сприяв реалізації інтересів РФ під час усіх стадій погодження проєкту Угоди аж до її імплементації", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що слідство здобуло оригінали документів, які свідчать про свідомі дії колишнього прем’єр-міністра України Миколи Азарова на шкоду суверенітетові та територіальній цілісності України. У подальшому це призвело до окупації Криму Російською Федерацією.

"Зазначені дії вчинялись за попередньою змовою групою осіб з тодішнім президентом України Віктором Януковичем, який на даний час переховується від органу досудового розслідування в іншій державі", - зазначили в ДБР.

Нагадаємо, що притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення державної зради не має строків давності. Так, у січні 2021 року слідчі Державного бюро розслідувань повідомили колишньому президентові України Віктору Януковичу про підозру у державній зраді через підписання так званих "Харківських угод" у квітні 2010 року. 

Своєю чергою, РНБО на засіданні ухвалила рішення ввести "максимальний" обсяг санкції, які передбачений чинним законодавством, щодо низки колишніх високопосадовців часів режиму Януковича та осіб, які сприяли спецслужбам Росії в окупації українських територій в 2014 році, а дехто причетний до фінансування тероризму. У переліку, зокрема, президент-втікач Віктор Янукович, колишній прем’єр-міністр Микола Азаров, колишня "прокурорка" Криму Наталія Поклонська. 

Відео Януковичу оголосили підозру у держзраді через так звані Харківські угоди

Подвійна зрада. Віктору Януковичу оголосили підозру у держзраді через так звані Харківські угоди. Документ, підписаний у 2010 році, залишив Чорноморський флот Росії у Криму до 2042 року. Натомість Москва обіцяла надати знижку на природний газ.  У Генпрокуратурі стверджують, що російська влада спершу штучно створила і накопичила газовий борг, потім погодилася його погасити, надавши знижку, а за це, замість зменшення своєї військової присутності, почала нарощувати сили. Це сприяло окупації Криму у 2014.    

Януковичу оголосили підозру у держзраді через так звані Харківські угоди
ТСН. Ранок
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Автор:
Олена Вус
Джерело матеріала
loader
loader