Довибори на Прикарпатті: "Опора" закликає поліцію розслідувати можливі фальсифікації на окрузі
Довибори на Прикарпатті: "Опора" закликає поліцію розслідувати можливі фальсифікації на окрузі

Довибори на Прикарпатті: "Опора" закликає поліцію розслідувати можливі фальсифікації на окрузі

Громадянська мережа "Опора" вимагає від Національної поліції вивчити ситуацію та розпочати розслідування через можливе спотворення результатів голосування в ОВО №87, що на Прикарпатті на виборах народного депутата України.

"Опора заявляє про недотримання у ОВО № 87 на виборах народного депутата України права виборців на законне і чесне встановлення підсумків їхнього волевиявлення...Спостерігачі "Опори" наполягають на розслідуванні всіх без виключення версій щодо причин невідповідності даних протоколів ДВК та результатів повторного підрахунку голосів, а також інших правопорушень", – сказано у повідомленні.

Зазначається, що процес встановлення підсумків голосування супроводжувався надмірною політизацією роботи членів ОВК та постійними ротаціями у її складі на основі непублічних партійних афіляцій, що негативно вплинуло на здатність комісії організовано і неупереджено реагувати на проблеми виборчого процесу.

"Опора вимагає від Національної поліції України невідкладно вивчити і оприлюднити попередні результати розслідування. Національна поліція України, на нашу думку, повинна оперативно зібрати свідчення і документи від членів виборчих комісій, кандидатів, офіційних спостерігачів та інших суб’єктів виборчого процесу, які перебували на ДВК округу і на засіданнях ОВК. Правоохоронним органам принципово важливо виявити і оприлюднити усі доведені факти, які стосуються процесу зберігання і охорони виборчих бюлетенів у приміщенні ОВК, присутності членів ОВК та суб’єктів виборчого процесу в приміщенні ОВК на різних етапах процесу встановлення підсумків голосування...у цьому контексті "Опора" висловлює занепокоєння відсутністю публічної реакції Служби безпеки України на звинувачення з боку окремих суб’єктів виборчого процесу на адресу її підрозділу щодо можливого втручання у процес встановлення підсумків голосування", – додається у повідомленні.

Так, 1 квітня представники СБУ перебували у будівлі, в якій знаходиться приміщення ОВК, ймовірно за викликом щодо безпекової ситуації.

"Опора" публічно звертається до СБУ щодо необхідності оприлюднення з їх боку усієї хронології перебування їх представників у будівлі, в якій розміщується ОВК, документальні підстави для такої присутності, опублікувати відповідні відеоматеріали, а також прореагувати на звинувачення кандидата", –  відзначається у повідомленні.

Так, Громадянська мережа пропонує МВС України та Національній поліції України інтенсифікувати роботу оперативного штабу щодо моніторингу законності виборів у ОВО № 87 і забезпечити щоденне інформування про попередні версії слідства щодо резонансних порушень законодавства та вжиті правоохоронцями заходи. 

"Центральна виборча комісія, з урахуванням рішень судів і вимог законодавства, повинна повною мірою скористатися своїми контролюючими повноваженнями і сприяти вирішенню проблем процесу встановлення підсумків та результатів голосування",  – підсумовується у повідомленні.

Нагадаємо, Громадянська мережа "Опора" повідомляла про розбіжності у голосах за кандидата Шевченка на шести дільницях. Раніше там інформували, що вже на п'ятій дільниці результати довиборів у Верховну Раду визнали недійсними. Причиною стала відсутність печатки на витягу зі списку виборців та дати на ньому. У дільничній комісії заявили про сумніви щодо наявності усіх бюлетенів. Перерахунок на кількох дільницях Івано-Франіквщини нині оскаржують у суді.

Додамо, що результати проміжних виборів до Верховної Ради в Івано-Франківській області не могли установити близько тижня. Кілька разів міняли членів окружної виборчої комісії, зокрема і голову ОВК. Вирішувати ситуацію на Івано-Франківщину навіть поїхала делегація депутатів зі "слуг народу". Завершилося усе – гучним скандалом.

Окрім того, член партії "За майбутнє" Олександр Шевченко не згоден з результатами виборів, згідно з яких переміг кандидат від "Слуги народу" Василь Вірастюк, та оскаржуватиме результати перерахунку голосів у судах. З результатами виборів також не згоден кандидат від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Руслан Кошулинський, він вимагає провести перевибори.

Джерело матеріала
loader
loader