Платіжка за комуналку за рік виросла на більше ніж половину
Платіжка за комуналку за рік виросла на більше ніж половину

Платіжка за комуналку за рік виросла на більше ніж половину

КИЇВ. 9 червня. УНН. Нарахування за житлово-комунальні послуги у квітні, після різкого підвищення тарифів з початку року, сягнули 17,8 млрд грн, що на 56% більше у порівнянні з квітнем минулого року. Про це УНН повідомляє з посиланням на дані Державної служби статистики України.

Деталі

У квітні цього року українці виклали за житлово-комунальні послуги 22,7 млрд грн, продовживши переплачувати нараховані суми і погашати накопичені за попередні місяці борги. Так, за місяць борг за комуналку зменшився на 5 млрд грн, або на 6,3% — до 74,3 млрд грн.

Загалом на кінець квітня 2021 року заборгованість населення зі сплати комуналки становила за:

  • постачання та розподіл природного газу — 28,6 млрд грн,
  • постачання теплової енергії та гарячої води — 25,4 млрд грн,
  • постачання та розподіл електричної енергії — 7,6 млрд грн,
  • централізоване водопостачання та водовідведення — 6,2 млрд грн,
  • управління багатоквартирним будинком — 5,4 млрд грн,
  • надання послуг із вивезення побутових відходів — 1,1 млрд грн.

Дані наведено без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, м. Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях.

Доповнення

З 1 січня 2021 року в Україні значно зросли тарифи на комуналку, при чому - як за світло, так і за газ. Це обурило громадян, які масово почали влаштовувати акції протесту.

Так, з початку року було скасовано пільговий тариф в 90 коп/КВт-год для населення на перші 100 кВт-год електроенергії і встановлено єдиний тариф на рівні 1,68 грн/кВт-год. Постанова Кабміну, якою підвищується ціна, ухвалена нібито з метою уникнення стрімкого зростання тарифу для населення із січня 2021 року, так пояснили у Міненерго. Наразі питання "вирішили" компенсаціями - українцям роздадуть 1,4 млрд грн з держбюджету, але не всім, а лише окремим категоріям населення. Яким - читайте тут.

Слід додати, що 2020 року у своєму звіті Європейська комісія вказала, що ціни на електроенергію в Україні майже на 38% вищі від середньої вартості у країнах Європи. За цим показником Україна опинилася поряд з такими країнами як Греція, Мальта, Болгарія, Угорщина та Польща, де ціни на електроенергію найвищі в Європі.

"Газове питання" по суті почали вирішувати 18 січня. Тоді Кабмін затвердив граничну ціну на газ у 6,99 грн за кубічний метр, що повинно було знизити ціну на газ для населення до такого рівня. Згідно з урядовою постановою, ціна діяла з 1 лютого 2021 року на період дії карантину, але не довше ніж до 31 березня 2021 року. Також обмежили й ціну на розподіл (доставку) газу - на рівні 1,79 грн за куб для 14 газзбутів. 

Тоді в експертних колах стверджували: рішення Кабміну щодо встановлення ціни на газ на рівні 6,99 гривні за кубометр є фактично антиринковим. 

З квітня ціни на газ повернулися до ринкового рівня. Тож, постачальники вже не обмежені цифрою в 6,99 грн за кубометр. З травня запровадили річний тариф на газ для населення. 

Що стосується опалення та гарячого водопостачання - в уряді пообіцяли не піднімати ці тарифи до кінця опалювального сезону.

Варто додати, що ще в грудні 2019 року Президент України Володимир Зеленський анонсував зниження тарифів для людей на майже 50%.

Теги за темою
Держстат
Джерело матеріала
loader
loader