Лідери G7 закликали Росію відвести війська від кордонів України
Лідери G7 закликали Росію відвести війська від кордонів України

Лідери G7 закликали Росію відвести війська від кордонів України

Лідери G7 зустрілися на британському курорті Карбіс-Бей у Корнуоллі / фото REUTERS

Голови держав і урядів країн "Великої сімки" (Велика Британія, США, Канада, Франція, Італія, Німеччина і Японія) закликали Російську Федерацію відвести війська від східних кордонів України

Про це йдеться у комюніке саміту лідерів G7, які зустрілися на британському курорті Карбіс-Бей у Корнуоллі.

"Ми підтверджуємо нашу підтримку незалежності, суверенітету і територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Ми закликаємо Росію знизити напруження і діяти у відповідності з її міжнародними зобов’язаннями, і відвести російські військові підрозділи і техніку від східного кордону України і з Кримського півострова", - йдеться в комюніке.

"Ми як і раніше твердо дотримуємося думки, що Росія – це сторона конфлікту на сході України, не посередник", - наголошується у комюніке.

Лідери країн G7 підтверджують свою підтримку нормандському переговорному процесу з метою забезпечення виконання Мінських угод, і закликають Росії та збройні формування, які вона підтримує, конструктивно взаємодіяти та заново зобов'язатися виконувати режим припинення вогню.

Також вони підтверджують свою відданість зміцненню демократії та інституцій в Україні та заохочують добиватися подальшого прогресу у реформах.

Ситуація на кордонах з Україною

  • У березні РФ під виглядом підготовки до навчань стягнула до окупованого Криму і до кордонів України десятки батальйонних тактичних груп, військову техніку, штурмовики Су-25СМЗ, кораблі Каспійської військової флотилії.
  • 22 квітня в окупованому Криму міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що вирішив завершити "раптову перевірку" російських військ у Західному і Південному військових округах РФ біля кордонів України, оскільки "всіх поставлених цілей досягнуто".
  • 6 травня президент Володимир Зеленський наголосив, що з десятків тисяч військових, які РФ розмістила на кордонах та тимчасово окупованих територіях України, вона відвела лише 3,5 тис. з окупованого Криму.
  • 13 травня в Місії США при ОБСЄ заявили про перекидання Росією важких видів озброєння до окупованого Криму. Серед іншого, йдеться про танки, міномети калібру 120 мм, гаубиці калібру 122 мм і бронетехніку.
  • 19 травня головнокомандувач Збройних сил, генерал-полковник Руслан Хомчак заявив, що спільні стратегічні навчання збройних сил Росії та Білорусі "Захід – 2021", які заплановані на вересень цього, становлять потенційну загрозу для України.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Віталій Саєнко

Джерело матеріала
loader
loader