/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F247%2Ff028bba5d1e5810535633f6a5934a758.jpg)
Здорове травлення – у корисних звичках
За словами лікарки-гастроентерологині, доцентки кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб БДМУ Марини Патратій, в організмі людини практично немає жодного органу та системи, нормальна діяльність яких не залежала б від здорового травлення на кожному етапі життя.
- Харчування вагітних жінок значно впливає на плід, - зауважує пані Марина. - Зокрема, дефіцит йоду і фолієвої кислоти у раціоні вагітних може призвести до народження дітей з низькою вагою або вродженими вадами розвитку.
Недостатній вміст білка, йоду, вітаміну А, фолієвої кислоти, кальцію, заліза при харчуванні новонароджених і дітей раннього віку призводить до затримки розвитку, підвищеного ризику інфекційних захворювань, високого ризику смерті, сліпоти, анемії, неправильної мінералізації кісток.
- Щодо харчування підлітків, то воно має задовольняти значні енергетичні потреби організму, пов’язані з бурхливим фізичним розвитком, - додає терапевтка і гастроентерологиня, доцентка кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб БДМУ Надія Паліброда. – А збалансоване харчування дорослих дозволяє уникнути розвитку низки недуг і зберегти здоров’я навіть у глибокій старості. Недостатнє споживання овочів і фруктів, надлишок жиру у продуктах сприяють розвитку надлишкової маси тіла, гіпертонії, анемії, серцево-судинних захворювань і раку.
Для здорового і повноцінного травлення варто:
- Змінити раціон на більш «здоровий». Не варто голодувати або повністю виключати улюблені продукти, зменшити кількість вживання жирної, смаженої, рафінованої, солодкої їди. Замініть білий хліб на цільнозерновий, шліфований рис – на бурий (нешліфований), оберіть мед і натуральну пастилу замість цукру.
- Добре було б «подрібнити» раціон: між основними трьома прийомами їди робити невеликі перекуси з молочних продуктів, фруктів, овочів, горіхів. Це дозволить уникнути тривалих пауз, після яких часто переїдаємо.
- Контролювати вживання жирів, надавати перевагу рослинним оліям, які є джерелом незамінних жирних кислот. Варто уникати смаження та фритюру, натомість користуйтеся грилем, духовкою або мультиваркою. Це принесе користь кишечнику, печінці і серцево-судинній системі. Пам’ятайте, що харчові жири затримують випорожнення шлунка, сприяючи виникненню печії.
- Готувати їду, а не користуватися готовими напівфабрикатами або обробленими продуктами (каші, пюре швидкого приготування, пластівці тощо), які містять багато солі, цукру та мінімум поживних речовин.
- Пити більше води, не чекаючи відчуття спраги! Рекомендовано випивати близько 1,5-2 л на добу, хоча паралельно необхідно зважати на супутні захворювання, пору року тощо. Напиватися перед сном не слід – не навантажуйте нирки та не псуйте ваш сон.
- Відмовитися від вживання газованих напоїв, які викликають відчуття переповнення шлунка, а потім стимулюють апетит та вироблення шлункового соку, провокують відчуття голоду. Не вживайте соків у пакетах, до складу яких входить величезна кількість цукру, консерванти та барвники. Варто мінімізувати вживання алкоголю, який провокує втрату солей та негативно впливає на роботу печінки і підшлункової залози.
- Не зловживати сіллю, оскільки вона затримує рідину в організмі, призводить до набряків і підвищеного тиску. Рекомендована денна норма споживання солі – 5 г, у нашому регіоні перевагу варто надавати йодованій, морській солі.
- Намагатися вечеряти за дві-три години до сну, краще провести цей час гуляючи на свіжому повітрі. Так уникнете рефлюксу (зворотного руху рідини відносно її нормального руху) і печії, дасте відпочити органам травлення і матимете гарний сон.
- Щодня вживати сезонні фрукти й овочі, не менше, як 400-500 грамів на добу, щоб отримати клітковину і необхідні вітаміни. Візьміть із собою яблуко, почищену моркву, банан – це допоможе із користю втамувати голод.
- Не поспішати під час їди, ретельно пережовувати страву, намагатися не дивитися телевізор та не занурюватися у соціальні мережі, ліпше зосередитися на процесі та отриманні задоволення!
Дотримуючись цих нескладних рекомендацій, уникаючи куріння, зловживання алкоголем та ведучи активний спосіб життя, можна не лише запобігти захворюванням органів травлення, але й мати повноцінне здорове і щасливе життя.

