"Могли б шантажувати світ": Арахамія вважає "фатальною помилкою" відмову України від ядерного статусу
"Могли б шантажувати світ": Арахамія вважає "фатальною помилкою" відмову України від ядерного статусу

"Могли б шантажувати світ": Арахамія вважає "фатальною помилкою" відмову України від ядерного статусу

На думку нардепа, якби Україна була зараз ядерною державою, з "нами би всі розмовляли по-іншому".

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія вважає, що Україна могла б "шантажувати весь світ", якби зберегла ядерний потенціал. Однак "фатальною помилкою", на його думку, стало підписання Будапештського меморандуму.

Про це він сказав в ефірі програми на телеканалі "Україна 24", відповідаючи на запитання про основні стратегічні помилки президентів України.

"У Кравчука, мені здається, фатальна помилка – позбутися ядерної зброї після підписання нічого не значущого меморандуму (Будапештського. - Ред.). У принципі, ми сьогодні всі успадковуємо цю велику помилку. Всіма іншими помилками всіх інших президентів можна просто знехтувати. Якби ми були ядерною державою, з нами б усі розмовляли б по-іншому, домовлялися б по-іншому. Якщо навіть на це йти, то йти треба було зовсім по-іншому", - сказав Арахамія.

Водночас "слуга народу" зізнався, що не знає обставин підписання меморандуму та зазначив, що нині щодо цього "легко розмірковувати, через стільки років".

"Але, мені здається, в той час потрібно було проявити наполегливість і хоча б інші документи (підписувати. - Ред.). Навіть якщо б не могли обслуговувати (ядерне озброєння. - Ред.), ми могли б скоротитися, але все одно залишити ядерний потенціал", – зазначив Арахамія.

"Ми могли б шантажувати весь світ, і нам би давали гроші на обслуговування, як зараз це відбувається в багатьох інших країнах", – наголосив нардеп.

  • Будапештський меморандум був підписаний 5 грудня 1994 року. Відповідно до документа, Україні обіцяли гарантії територіальної цілісності в обмін на відмову від ядерного статусу. Меморандум підписали лідери України, США, Росії та Великої Британії.
  • Перший президент України Леонід Кравчук визнавав, що Будапештський меморандум не врятував Україну від російської агресії. "Суть меморандуму абсолютно правильна. Сказано, що держави будуть гарантувати Україні суверенітет, територіальну цілісність і незалежність, і будуть захищати від можливого нападу. Але як? Цього власне і немає", – казав він.
  • Водночас чинний президент України Володимир Зеленський заявляв, що не вірить в те, що країну захищають документи, угоди та меморандуми. На його думку, територіальну цілісність може зберегти лише сильна армія, НАТО та ядерна зброя.

Що думають українці про повернення країні ядерного статусу

Що думають українці про повернення країні ядерного статусу
Джерело матеріала
loader
loader