Білорусь дозволить транзит українського зерна без усяких умов – ООН
Білорусь дозволить транзит українського зерна без усяких умов – ООН

Білорусь дозволить транзит українського зерна без усяких умов – ООН

Білорусь готова без попередніх умов пропускати через свою територію до литовського порту Клайпеда вантажі українського зерна.

Як розповів журналістам прес-секретар ООН Стефан Дюжаррік, заступник міністра закордонних справ Білорусі Юрій Амбразевич на зустрічі з генсеком ООН Антоніу Гутеррішем також говорив про відновлення експорту білоруських добрив, на які демократичні країни наклали санкції після жорстокого придушення протестів у Білорусі позаминулого року.

На початку червня, коли обговорювалася підписана зернова угода, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко пропонував відкрити транзит зерна з України до портів Литви за умови зняття заборони на експорт білоруських добрив.

Тоді його підтримали генсек ООН Антоніо Гуттеріш, а також Володимир Путін, але Україна, Литва та західні країни цей варіант категорично відкинули.

Як відомо, збитки, які завдала Росія крадіжкою зерна з України, можна оцінювати мінімум у $2 млрд.

Підраховують не тільки втрати трейдерів, а також компаній як з великим виробництвом, так і маленьких фермерів.

переговори стосуватимуться теми продовольчої кризи.

Через дії Росії судна із «зернового коридору» по 3-5 тижнів чекають у черзі, щомісяця на експорт не потрапляють кілька мільйонів тонн української агропродукції.

Джерело матеріала
loader
loader