Почнемо рік з вітамінів! Говоримо про вітамін К.
Вітамін К відіграє важливу роль у згортанні крові та здоров’ї кісток і серця. Він підтримує здоров'я нервової системи та мозкову активність. Хоча його дефіцит зустрічається рідко, відсутність цього вітаміну в раціоні з часом може погіршити ваше здоров’я.
Про це розповідає засновниця Школи Здоров'я, лікарка-дієтологиня Катерина Толстікова.
Лікарка також назвала добову норму вітаміну К. Вона становить від 70 мкг до 140 мкг.
"Взагалі, вітамін К — це група сполук, розділених на К1 (філохінон) і К2 (менахінон). Також існує K3, також відомий як менадіон. Це синтетична форма вітаміну K", — написала засновниця Школи Здоров'я.
Вітамін K1, найпоширеніша форма, в основному міститься в рослинній їжі. K2 міститься лише в продуктах тваринного походження та ферментованих рослинних продуктах.
Найбільше вітаміну K1 у зелених овочах. Вітаміну К2 більше у печінці та м’ясі.
Найкращі джерела вітаміну К
- Капуста кале (приготована) — 681% добової норми на 100 г
- Шпинат (сирий) — 402% на 100 г
- Білокачанна капуста — 339% на 100 г
- Брокколі — 118% на 100 г
- Яловича печінка — 88% на 100 г
- Курка — 50% на 100 г
- Чорнослив — 50% на 100 г
- Ківі — 23% на 100 г
А ось обмеження або уникнення цих продуктів допоможе вам позбутися втоми посеред дня.
Вам також може бути цікаво, що кажуть фахівці про вживання більшої кількості білка для схуднення.
Читайте також:
- 5 харчових звичок, яких треба позбутися, щоби почуватися краще
- Мандарини до святкового столу: які вітаміни ми отримуємо зі свіжих цитрусових
- 7 корисних зимових фруктів, яких варто наїстися, поки вони не зникли