Дієта довголіття. Середземноморська дієта допоможе дожити до 100 років
Дієта довголіття. Середземноморська дієта допоможе дожити до 100 років

Дієта довголіття. Середземноморська дієта допоможе дожити до 100 років

Виявляється, на тривалість життя впливає не лише генетика, а й харчування. Середземноморська дієта є цьому доказом.

Існує безліч дієт, але провести дослідження, що відповідають високим стандартам доказової медицини у питаннях харчування, досить складно. Одна з найбільш широко описаних та оцінених дієтичних моделей у науковій літературі — середземноморська дієта. Саме про цю дієту, її особливості та переваги нам розповіла ендокринологиня Ксенія Марченко.

Чому ж середземноморську дієту називають "дієтою довголіття" і чи виправдане це твердження? "Середземноморська дієта довела свою ефективність насамперед у профілактиці та зниженні ризиків смерті від серцево-судинних захворювань. Люди, які дотримуються цього типу харчування, довше живуть і менше хворіють на онкологічні захворювання" — говорить Ксенія.

Середземноморська дієта унікальна, оскільки підходить усім, хто має зайву вагу, порушення вуглеводного обміну у вигляді предіабету та цукрового діабету.

У чому переваги цієї дієти?

Фото: Pexels

Справжня середземноморська дієта — це рослинна дієта, багата на клітковину, з додаванням "корисних" жирів у вигляді рослинної олії, горіхів. А ось сучасна версія дієти трохи відрізняється, в ній використовується більше червоного м'яса та напівфабрикатів.

Що можна їсти на середземноморській дієті:

  • Овочі та зелень. Різноманітні овочі мають бути присутні у кожному прийомі їжі, у будь-якому вигляді. На день потрібно з'їдати не менше трьох порцій овочів.
  • Зернові.

"У раціоні обов'язково має бути хліб із борошна грубого помелу, макарони з твердих сортів пшениці, бурий неочищений рис та інші цільнозернові крупи. Складні вуглеводи розщеплюються повільно і надовго забезпечують почуття ситості", — каже ендокринологиня.

  • Бобові — нут, сочевиця, горох чи будь-які інші, оскільки усі бобові містять рослинний білок та складні вуглеводи.
  • Фрукти та ягоди. Не менше трьох порцій різноманітних фруктів і ягід на день.
  • Рослинні олії.

"Рослинні олії містять фітостероли, зокрема, оливкову олію. У вашому щоденному раціоні має бути 3 ложки будь-якої рослинної нерафінованої олії. Додавати олію потрібно в готову страву" — наголошує Ксенія Марченко.

Фото: Pixabay
  • Горіхи та насіння — вони містять багато рослинної олії та клітковину.
  • Риба. В раціоні має бути щонайменше 2 порції риби на тиждень.
  • Нежирні сорти м'яса — курка або індичка.
  • Молочні продукти — переважно нежирні сири та натуральний йогурт, без наповнювачів.
  • Яйця курячі, перепелині, приготовані у будь-якому вигляді.
  • Червоне вино.

"Хоча вино і знаходиться у списку рекомендованих продуктів для середземноморської дієти, безпечної дози немає! Але рекомендовано не більше 1 порції для жінок та 2-х — для чоловіків", — говорить Ксенія.

Фото: Фото: Gettyimages

У середземноморській дієті майже не вживають м'ясо та солодощі, вони знаходяться на вершині піраміди. М'ясо не більше 2-х порцій на тиждень.

"Середземноморська дієта — це не тільки про їжу. Це спосіб життя — щоденна фізична активність й неспішні сімейні обіди, що, безумовно, позитивно позначається і на психічному стані людини" — підсумувала Ксенія Марченко.

Нагадаємо, дієтологиня розповіла, що потрібно їсти, щоб покращити гормональний фон.

Раніше Фокус писав про те, чому цукрозамінники небезпечніші за цукор і можуть нашкодити вашому здоров'ю.

Теги за темою
Здоров'я
Джерело матеріала
loader
loader