Блінкен прибув до Китаю
Блінкен прибув до Китаю

Блінкен прибув до Китаю

Блінкен прибув до Китаю

Це перший за п'ять років візит держсекретаря США до Пекіна.

Державний секретар США Ентоні Блінкен прибув до Пекіна в неділю, 18 червня, ставши першим головним американським дипломатом, який відвідав Китай за останні п'ять років, на тлі напружених двосторонніх відносин і туманних перспектив будь-якого прориву у довгому списку суперечок між двома найбільшими економіками світу. Про це повідомляє Reuters.

Відклавши заплановану лютневу поїздку після того, як над Штатами пролетіла китайська шпигунська повітряна куля, Блінкен є найвищим урядовцем США, який відвідав Китай з моменту вступу на посаду президента Джо Байдена в січні 2021 року.

Очікується, що під час свого перебування в Пекіні до понеділка він зустрінеться з міністром закордонних справ Цинь Ганом, головним китайським дипломатом Ван І і, можливо, лідером Китаю Сі Цзіньпіном, прагнучи встановити відкриті і міцні канали зв'язку, щоб гарантувати, що стратегічне суперництво між двома країнами не переросте в конфлікт.

Очікується, що візит Блінкена прокладе шлях для більшої кількості двосторонніх зустрічей у найближчі місяці, в тому числі можливих візитів міністра фінансів Джанет Єллен і міністра торгівлі США Джини Раймондо в Пекін. Він також може підготувати підґрунтя для зустрічей Сі і Байдена на багатосторонніх самітах пізніше цього року.

Байден заявив у суботу, 17 червня, що сподівається зустрітися з Сі у найближчі кілька місяців.

Зустріч двох лідерів на Балі у листопаді минулого року ненадовго послабила побоювання щодо нової холодної війни, але після інциденту з китайським аеростатом спілкування країн на високому рівні стало рідкісним.

Решта світу уважно стежитиме за поїздкою Блінкена, оскільки будь-яка ескалація між двома країнами може мати глобальні наслідки для всього - від фінансових ринків до торговельних шляхів та глобальних ланцюгів поставок.

"Обидві сторони визнають, що нам потрібні канали зв'язку на вищому рівні", - заявив журналістам високопоставлений представник Державного департаменту.

"Ми перебуваємо на важливому етапі у відносинах, коли, на мою думку, важливо зменшити ризик прорахунків, або, як часто кажуть наші китайські друзі, зупинити низхідну спіраль у відносинах", - сказав чиновник.

Зв'язки між країнами погіршилися в усіх сферах і це викликає занепокоєння, що одного дня вони можуть зіштовхнутися у військовому плані через Тайвань, який Китай вважає своєю територією. Сторони також мають розбіжності з різних питань, починаючи від торгівлі, зусиль США, спрямованих на стримування китайської напівпровідникової промисловості, і закінчуючи дотриманням Пекіном прав людини.

Особливо тривожним для сусідів Китаю є його небажання брати участь у регулярних переговорах між військовими з Вашингтоном.

Виступаючи на пресконференції перед рейсом до Пекіна, Блінкен сказав, що його поїздка має три основні цілі: створення механізмів для врегулювання кризових ситуацій, просування інтересів США і союзників і пряма розмова про пов'язані з цим проблеми, а також вивчення сфер потенційної співпраці.

Серед тем, які, ймовірно, будуть обговорюватися, - потенційне збільшення комерційних рейсів між двома країнами.

Тим не менш, американські чиновники на брифінгу, присвяченому цій поїздці на початку тижня, применшили будь-які очікування щодо значного прогресу. Хоча головною метою візиту Блінкена будуть "відверті, прямі і конструктивні" дискусії, за словами посадовців, значного прориву в жодному з основних питань, не очікується.

Раніше повідомлялося, що адміністрація президента США Байдена намагається ускладнити для Китаю можливість відмовитися від комунікації, закликаючи до зустрічей і телефонних дзвінків — стратегія, спрямована на послаблення напруженості між країнами і зображення китайського лідера Сі Цзіньпіна як непоступливого, якщо він відмовиться від співпраці. Однак критики адміністрації Байдена кажуть, що через таку стратегію Вашингтон виглядає слабким.

Джерело матеріала
loader
loader