Участь Китаю на зустрічі в Джидді союзники вважають конструктивною, – FT
Участь Китаю на зустрічі в Джидді союзники вважають конструктивною, – FT

Участь Китаю на зустрічі в Джидді союзники вважають конструктивною, – FT

Так, кілька європейських посадовців назвали участь Китаю на зустрічі у Джидді – конструктивною. Вони наголосили, що країна готова врегульовувати війну проти нашої держави.

Як проявив себе Китай на саміті "формули миру"

Представники Європи зазначили, що на цій зустрічі Китай дав усім зрозуміти, що готовий брати участь у подальших міжнародних переговорах щодо врегулювання війни проти України. Вони також привітали "конструктивну" китайської сторони в обговоренні української "формули миру" у Саудівській Аравії.

Зокрема, один європейський дипломат сказав, що Китай "прагне показати, що він не Росія".

Сама присутність Китаю показує, що Росія стає все більш і більш ізольованою,
– наголосив він.

Водночас інший європейський посадовець розповів, що Китай "брав активну участь і позитивно поставився до ідеї третьої зустрічі на цьому рівні".

Журналісти також зазначили, що зустріч у Джидді завершилася 6 серпня без конкретних зрушень. Але саму присутність Пекіна, який раніше не хотів брати участь в аналогічних переговорах у Копенгагені, сприйняли як перелом у бік Києва. Саме тому, це стало головною подією серед учасників заходу.

Що відомо про саміт у Джидді

  • Зустріч з приводу української "формули миру" відбулася у місті Джиддау Саудівській Аравії 5 – 6 серпня 2023 року. На ній були присутні країни з різних частин світу, Росію ж на цей захід – не запросили.
  • Підтвердили свою участь на цій зустрічі й в Пекіні. Так, китайська сторона відправила туди свого спецпредставника Лі Хуея.
  • На участь Китаю у цій зустрічі відреагував очільник МЗС України Дмитро Кулеба. Він сказав, що це є історичною перемогою української дипломатії.
  • Зрештою оцінили цю зустріч і в Офісі Президента. Андрій Єрмак зазначив, що цей саміт став кроком до практичної реалізації мирних ініціатив, запропонованих Україною.
Теги за темою
Китай
Джерело матеріала
loader
loader