Маск збрехав, що жодна мавпа не померла після тестування мозкових чипів Neuralink – розслідування
Маск збрехав, що жодна мавпа не померла після тестування мозкових чипів Neuralink – розслідування

Маск збрехав, що жодна мавпа не померла після тестування мозкових чипів Neuralink – розслідування

Компанія Ілона Маска Neuralink, яка займається розробкою інноваційного імпланта, що дозволив би людям бездротово, лише за допомогою мозку керувати різними пристроями і спілкуватися з іншими людьми, раніше вже протестувала свій чип на мавпах, заявивши, що “жодна зі смертей тварин не була пов’язана з імплантацією”. Утім, розслідування WIRED спростовує це твердження.

Автори розслідування проаналізували записи ветеринарів, а також опитали колишнього співробітника Neuralink і дослідників, та встановили, що деяких тварин приспали після того, як їхній стан здоров’я погіршився після імплантації мозкового чипа.

Згідно з ветеринарними записами Каліфорнійського національного дослідницького центру приматів (CNPRC), біодослідницького центру Каліфорнійського університету в Девісі, що фінансується федеральним бюджетом США і брав участь в тестуванні Neuralink з 2017 по 2020 роки, після процедур, пов’язаних з хірургічною імплантацією електродів у мозок, у багатьох мавп фіксувалися серйозні ускладнення.

Зокрема у тварин спостерігали частковий параліч, набряк мозку, криваву діарею та інші ускладнення. Своє чергою, на ці дані звернула увагу некомерційна організація Комітет лікарів за відповідальну медицину (PCRM), яка вимагає провести розслідування щодо можливого шахрайства з боку Маска та Neuralink.

Записи показують історію кількох мавп, стан здоров’я яких значно погіршився після імплантації. Так, мавпа, записана як “Тварина 20” після експериментальної операції для визначення “живучості” імплантату, дряпала місце хірургічного втручання, через що розвилися грибкова та бактеріальна інфекції. Згодом хвору мавпу приспали.

Водночас “Тварина 15” після операції почала тиснути головою на підлогу, що могло бути симптомом болю або інфекції, далі почала втрачати координацію і нестримно тремтіти. Протягом місяців її стан лише погіршувався. Тварину також приспали, а розтин показав, що у неї був крововилив у мозок, а імпланти Neuralink залишили на корі її головного мозку пошкодження.

Ще одну мавпу, “Тварину 22”, приспали після того, як вдалося встановити, що вживлений в її мозок імплант не тримається – гвинти, що кріпили його до черепа, ослабли.

Крім цього, дослідники спростували заяви Маска про те, що нібито частина піддослідних тварин були “близькі до смерті” через інші причини.

“Ці мавпи були у нас протягом року або близько того до проведення будь-яких операцій”, – прокоментував колишній співробітник Neuralink, додавши, що заява Маска – “пряма вигадка”.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader