Зеленський в Норвегії, Київстар відновив зв’язок, а РФ атакувала Київ та Одесу: головні новини 13 грудня
Зеленський в Норвегії, Київстар відновив зв’язок, а РФ атакувала Київ та Одесу: головні новини 13 грудня

Зеленський в Норвегії, Київстар відновив зв’язок, а РФ атакувала Київ та Одесу: головні новини 13 грудня

Президент України Володимир Зеленський після дводенного візиту до США приїхав до Норвегії, де проходить саміт Північних країн.

Паралельно із цим Росія протягом доби здійснила масовані обстріли Києва, Одеси та обстріляла Херсон з артилерії.

Про ці та інші головні події 13 грудня в Україні та світі – читайте в дайджесті на Фактах ICTV.

Зараз дивляться

Зеленський у Норвегії

У середу президент України Володимир Зеленський прибув із неанонсованим візитом до Норвегії з метою взяти участь у саміті Північних країн в Осло.

На саміті присутні лідери таких країн, як Норвегія, Данія, Ісландія, Фінляндія та Швеція.

Глава української держави заявив, що з усіма ними будуть обговорені питання посилення оборонної, політичної та економічної співпраці.

Також у президента заплановані двосторонні переговори з учасниками саміту. Він зустрінеться з королем Норвегії Гаральдом V, відвідає норвезький парламент і поспілкується з норвезькими політиками та підприємцями.

Нічна атака на Київ

О 03:00 ночі 13 грудня росіяни завдали удару по столиці України десятьма балістичними ракетами.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Усі 10 цілей збили зенітні ракетні підрозділи Повітряних сил, але уламки ракет впали на території чотирьох районів столиці.

Під час нічної атаки постраждали 53 людей, зокрема й шестеро дітей. У 34 людей – різані рани тіла, ще у вісьмох – гостра реакція на стрес.

Вибухи в Одесі

Ввечері 13 грудня в Одесі пролунали потужні вибухи. Перед цим у Повітряних сил ЗСУ оголосили про загрозу атаки ворожих ударних дронів.

Спочатку українські військові зафіксували рух БПЛА з акваторії Чорного моря у напрямку Одещини.

А згодом Повітряні сили ЗСУ попередили, що група Shahed рухається в напрямку Одеси.

Підтримка від Норвегії та Данії

Під час візиту президента Володимира Зеленського до Норвегії на саміт Північних країн, норвезький та датський лідери оголосили про допомогу Україні у протистоянні російській повномасштабній агресії.

Норвегія

До кінця 2023 року Норвегія надасть Україні додатковий пакет допомоги на $800 млн, заявив прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере під час спільної пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським.

– Сьогодні Норвегія оголошує чітку додаткову підтримку Україні. Хочу з вами поділитися цією інформацією. Уряд має платити медсестрам, лікарям, вчителям та іншим працівникам, тож ми маємо можливість допомогти із $1 млрд на 2023 рік, який закінчується, – сказав він.
Стере зауважив, що Норвегія посилює “фінансову та гуманітарну підтримку на близько $800 млн цього року”.

– Ми також хочемо оголосити, що будемо підтримувати український народ у 2024 році від найперших місяців. Пряма економічна підтримка цих критичних послуг, щоб не було жодних затримок у постачанні допомоги українцям, – наголосив норвезький прем’єр.

За його словами, йдеться також про посилення захисту критичної інфраструктури, завдяки постачанням додаткових засобів ППО.

Данія

Своєю чергою у Данії очільниця уряду Метте Фредеріксен анонсувала новий пакет допомоги Україні на суму €1 млрд.

Допомога міститиме танки, безпілотники та боєприпаси, призначені для задоволення нагальних потреб України.

– Зараз не час втомлюватися від війни, яку хоробрі українські солдати ведуть щодня… немає сумнівів, що ми будемо підтримувати боротьбу України стільки, скільки буде потрібно, – заявила Фредеріксен.

Європарламент за переговори з Україною щодо вступу в ЄС

Європарламент закликав учасників саміту ЄС схвалити рішення про початок переговорів з Україною щодо вступу до ЄС, а також засудив заяви прем’єра Угорщини Віктора Орбана про членство України.

Євродепутати закликали учасників саміту 14-15 грудня ухвалити рішення про початок переговорів про вступ до ЄС з Україною та Молдовою, а також із Боснією та Герцеговиною – за умови здійснення певних реформаторських кроків. Також парламентарі закликали надати статус кандидата Грузії.

Також парламентарі засудили заяви прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана про початок переговорів про вступ до ЄС з Україною, а також про зміну політики країни щодо Косова.

— Заяви пана Орбана перешкоджають процесу розширення ЄС, попереджають євродепутати, які нагадують Раді про потенційні негативні наслідки головування Угорщини в Раді в липні 2024 року, – йдеться у пресрелізі.

Шольц закликав збільшити допомогу Україні

Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликає інші країни не зменшувати підтримку України та допомогти у боротьбі з повномасштабною російською агресією. Про це він сказав під час виступу в Бундестазі.

– Путін сповнений рішучості поставити Україну на коліна військовим шляхом. Російський президент робить ставку на те, що міжнародна підтримка України зменшиться. Не можна відкидати небезпеку того, що цей розрахунок може спрацювати, – стверджує Шольц.

Німеччина своєю чергою передасть бронетехніку, боєприпаси та зимовий захисний одяг для Збройних сил України, а також генератори електроенергії для усунення проблемних місць в енергосистемі.

Словаччина не блокуватиме переговори України щодо вступу в ЄС

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо назвав Україну “не готовою” до початку переговорів про вступ до Євросоюзу, але пообіцяв, що Братислава не буде блокувати це рішення під час саміту 14 грудня.

– Ми не будемо перешкоджати рішенню Євроради розпочати переговори з Україною. Це політичне рішення, воно не має нічого спільного з реальністю. Україна абсолютно не готова до початку переговорів, – заявив Фіцо.

Київстар відновив зв’язок

Абоненти Київстару повідомили про відновлення мобільного зв’язку через понад добу після масштабної хакерської атаки.

За інформацією користувачів соціальних мереж, відновлення мобільного зв’язку почали фіксувати близько 17:00 вдень 13 грудня.

Київстар з 18:00 розпочав увімкнення голосового зв’язку. У компанії сподіваються відновити інші послуги протягом доби.

Теги за темою
Київ Одеса
Джерело матеріала
loader
loader