Історія ФК "Рух": молодий, амбітний клуб із надійним тилом
Історія ФК "Рух": молодий, амбітний клуб із надійним тилом

Історія ФК "Рух": молодий, амбітний клуб із надійним тилом

Львів у Прем'єр-лізі вже четвертий сезон поспіль представляє нова команда

Осінню частину чемпіонату України львівський "Рух" завершив на 6-му місці – хороший результат для молодої команди, але й він навряд чи задовольняє амбіції керівників клубу, які два десятки років тому кинули виклик головній команді регіону "Карпатам". І нехай "біло-зелені" зараз навіть не виступають у Прем'єр-лізі, на медальних і кубкових амбіціях "Руху" це ніяк не позначається.

Vesti.ua продовжують рубрику "Анатомія футболу", в якій розповідають про команди вищого дивізіону українського футболу. Минулої статті йшлося про столичну "Оболонь", яка спочатку замислювалася місцевими ентузіастами футболу як скромний клуб районного масштабу, а потім виросла у великий клуб Прем'єр-ліги. А сьогодні – про львівський "Рух", молоду команду, яка наважилася кинути виклик головному клубу Львівщини – "Карпатам", з їхньою величезною історією та традиціями.

Від аматорів до професіоналів за 20 років

2003 року з ініціативи Мирона Маркевича, мабуть, найвідомішого та найавторитетнішого футбольного фахівця регіону, екстренера "Карпат", а також харківського "Металіста" та "Дніпра", який народився у Винниках, було створено футбольний клуб під назвою "Рух". Спочатку команда представляла саме Винники, місто у Львівській області, за кілька десятків кілометрів від обласного центру. А на запитання, "чому саме "Рух"?", Маркевич відповів: "Тому що "Рух" – це життя!".

Того ж року, також з ініціативи Маркевича, було відкрито дитячу футбольну школу "Рух", де директором було призначено Юрія Гданського, а тренерами стали такі відомі в регіоні фахівці як Роман Гданський, Ігор Дідик, Маркіян Шкраба та Олег Леган. А за шість років, у 2009-му, Маркевич створив дорослу футбольну команду "Рух". Президентом нового клубу став Григорій Козловський, а головним тренером Роман Гданський.

Багато років команда виступала в чемпіонаті області, неодноразово брала участь у чемпіонаті України серед колективів фізкультури, а також у чемпіонаті Львова. Згодом команда дебютувала в чемпіонаті України та кубку України серед аматорів, де за три роки команда двічі ставала віцечемпіоном і одного разу – чемпіоном України серед аматорів.

Загалом же на рахунку "Руху" дев'ять титулів у різноманітних змаганнях в аматорському статусі – чемпіон аматорського чемпіонату України-2014, 4-разовий чемпіон Львівської області (2012, 2013, 2014, 2015) та триразовий володар Кубка Львівської області (2012, 2014, 2015), а також володар Суперкубка Львівської області (2013). Крім того, команда двічі ставала срібним призером аматорського чемпіонату України (2013, 2015).

Перехід у професіонали та стрімкий успіх

Попри аматорський статус, керівництво клубу ніколи не шкодувало коштів на посилення команди та навіть, у певному сенсі, піар-акції. Так, у сезоні-2015 клуб підписав колишніх гравців київського "Динамо" Олександра Алієва та Максима Шацьких. І це досить швидко дало свої плоди.

Із сезону 2016/2017 клуб набув професійного статусу. І цього ж року команда посідає 2-е місце в підсумковій турнірній таблиці третьої за силою Другої ліги чемпіонату України. У наступному сезоні 2017/2018 команда закріпилася в Першій лізі, посівши 7-ме місце в підсумковій турнірній таблиці, а в сезоні 2018/2019 зробила крок назад, посівши 11-те місце. Але вже в сезоні 2019/2020 команда посіла 2-ге місце в другій за значущістю Першій лізі та здобула путівку до Прем'єр-ліги, лише за чотири (!) сезони подолавши шлях від набуття професійного статусу до команди елітного дивізіону.

Примітно, що того ж сезону 2019/2020 елітний дивізіон залишили "Карпати" та відбулося певне рокірування – з літа 2019 року "Рух" уже представляв не Винники, а Львів, але провести головне регіональне дербі – "Рух" проти "Карпат" – поки що так і не вдалося. Водночас слово "поки що" тут ключове, з огляду на успіхи "Карпат" у цьому сезоні в Першій лізі.

Нині ж у команді крім українських гравців, які складають основу, є п'ять легіонерів – від англійця Віва Солмона-Отабора та француза Анж-Фредді Плюмена до аргентинця Фабрісіо Альваренги та бразильців Едсона і Таллеса. 

На шляху до вершин

Уже четвертий сезон команда освоюється в еліті. Якщо в дебютному 2020/2021 львів'яни посіли 10-те місце, то в перерваному через війну сезоні 2021/2022 на момент зупинки 24 лютого 2022-го, перебували на 8-му місці. Нарешті, минулий сезон 2022/2023 закінчили на 11-му місці, а нині тримаються шостими в турнірній таблиці. Шлях до вершин поки тернистий і команда грає нестабільно, але тішить уже те, що колектив не чіпляється за місце в еліті щосили, а має доволі впевнений та солідний вигляд у компанії найсильніших команд країни, нехай поки що й перебуває в середині таблиці.

Водночас нинішнє 6-те місце "Руху", так би мовити, не піддається сумніву. Усі команди, що перебувають нижче в турнірній таблиці, скільки б матчів у них не було в запасі (пропущених), однаково відстають від "Руху" і за набраними, і за втраченими очками. Піднятися вище? Об'єктивно, це буде дуже складно.

Є "Шахтар", "Динамо" і "Дніпро-1" – гранди вітчизняного футболу, але й "Кривбас" із "Поліссям", команди-відкриття нинішнього сезону, теж далеко відірвалися від львів'ян. Утім, попереду ще майже половина сезону і в "Руху" є всі можливості вклинитися і в першу п'ятірку, а може й вище в турнірній таблиці.

Потужна інфраструктура запорука потенціалу

Говорячи про "Рух", неможливо не згадати про Григорія Козловського, вельми колоритного й амбітного власника клубу. Крім запрошення в команду зірок всеукраїнського масштабу на кшталт Алієва та Шацьких, Козловський відомий і конкретними справами на "землі".

Наразі "Рух" створює найсучаснішу навчально-тренувальну та матеріально-технічну базу в Україні, в клубу вже є 7 повнорозмірних футбольних полів останнього покоління, критий футбольний манеж на 5 тисяч глядацьких місць, медико-реабілітаційний і СПА-центри, тренажерний комплекс, універсальна зала для ігрових видів спорту, єдиноборств, гімнастики, акробатики, лабораторії спортивної науки  та медицини й окремий Футбольний комплекс Маркевича, зокрема 3 повнорозмірних футбольних поля (2 з натуральним покриттям, 1 – зі штучним), 3 нестандартних футбольних поля зменшених розмірів зі штучним покриттям, інфраструктура для дитячо-юнацьких академій вікових груп U16/U11 і свій власний стадіон на 5 тисяч посадочних місць.

Нарешті, при клубі діє Академія "Руху", яка передбачає комплекс тренувальних полів останнього покоління: 3 поля зі штучним покриттям і 5  із гібридним, а також критий манеж. Під час будівництва Академії в клубі спиралися на досвід провідних академій європейського рівня.

Окрім футбольних полів у Академії футболу "Руху" функціонуватиме вся необхідна інфраструктура для того, щоб здійснювати пошук талановитих футболістів, їхню підготовку, розвиток, доведення їх до професійного рівня. Вихованці Академії будуть забезпечені повним циклом проживання, харчування, навчання, відновлення, медицини. Повний спектр послуг для підготовки футболістів високого рівня.

Однією з головних унікальностей Академії футболу ФК "Рух" є інноваційна система ідентифікації талантів. Пошук і відбір футболістів здійснюватиметься зовсім по-іншому, ніж це зазвичай відбувається в Україні. Діятиме чотирирівневий відбір дітей до Академії "Руху". Потрапити в одну з найкращих академій України зможе кожна талановита людина.

Усе це розташоване у Винниках, на околицях Винниківського озера в дуже мальовничому місці.

Щодо Львова, то в різний час команда грала на стадіоні "Скіф", який належить Львівському національному університету. Однак після виходу "Руху" до Прем'єр-Ліги команді довелося змінити стадіон у зв'язку з невідповідністю "Скіфа" вимогам проведення змагань вищого рівня. Тож із серпня 2020 року "Рух" переїхав на головний стадіон міста – "Арену Львів", яку клуб встиг забрендувати своєю фірмовою символікою для кращого вигляду домашніх матчів.

Сильна сторона перспективна молодь

Говорячи про своє "дітище", Мирон Маркевич водночас розповідає й про те, хто з молодих футболістів у майбутньому може підсилити нашу національну збірну або один з українських топклубів, ті ж таки "Шахтар" і "Динамо".

"Мені імпонують три гравці "Руху" – Слюсар, Дідик і Сапуга. Вони фактурні, бойовиті, у них є хороший рівень майстерності. Думаю, у майбутньому вони гратимуть у збірній України. Я бачу в них серйозну перспективу.

Я думаю, вони спокійно вже можуть грати в "Шахтарі" або "Динамо" та бути одними з найкращих", – сказав Маркевич.

20-річні Денис Слюсар і Роман Дідик, а також 19-річний Марко Сапуга регулярно виходять у стартовому складі або на заміну у своєму клубі. А це означає, що у команди є перспектива, вона "дивиться" в майбутнє. І, хто знає, можливо вже навесні вона увірветься до групи лідерів Прем'єр-ліги, а влітку – вийде на міжнародну арену, як учасник кваліфікаційних змагань єврокубків...

Джерело матеріала
loader
loader