Зеленський виступив через відеозв'язок на саміті лідерів ЄС щодо вступу України
Зеленський виступив через відеозв'язок на саміті лідерів ЄС щодо вступу України

Зеленський виступив через відеозв'язок на саміті лідерів ЄС щодо вступу України

Президент Володимир Зеленський виступив на засіданні Євроради через відеозв'язок. Про це повідомив "Інтерфакс-Україна". На саміті, який розпочався у Брюсселі, лідери країн ЄС мають дати “зелене світло” на початок переговорів щодо членства України.

- Сьогодні особливий день. І цей день увійде в нашу історію. Добре це чи погано для нас, історія зафіксує все. Кожне слово, кожен крок, кожну дію і бездіяльність. Хто за що воював, - заявив Зеленський.

Він сказав, що президент Росії Володимир Путін за рік нічого не виграв - ані в боях проти України, ані в спробах розділити і принизити європейців. З огляду на це Зеленський переконаний, що "нині не час для напівзаходів і коливань". 

- І дуже важливо, щоб Європа сьогодні не впала в нерішучість. Ніхто не хоче, щоб Європу вважали такою, що не заслуговує на довіру. Або як нездатну ухвалювати рішення, які вона підготувала сама, - заявив він.

Глава держави додав, що "сьогодні той день, коли рішучість буде або в Брюсселі, або в Москві". 

За словами Зеленського, цими днями він спілкувався з багатьма з лідерів ЄС та “не почув жодних контраргументів, чому нам не реалізувати б план, узгоджений усією Європою”, вочевидь натякаючи на коротку розмову з лідером Угорщини Віктором Орбаном.

- Минулого року Україна отримала чіткі рекомендації, як рухатися далі. Ми ухвалили ключові закони. Ви всі, наголошую - всі, добре знаєте, що ми виконали всі зобов'язання. І було ясно позначено в графіку ЄС - сьогодні день політичного рішення у відповідь на те, чого ми досягли. Йдеться про відкриття переговорів про вступ України. А в березні наступного року - затвердження переговорних меж для просування вперед. Жодної бюрократії. Усе дуже ясно, - деталізував президент.

Президент Володимир Зеленський закликав лідерів ЄС не зраджувати народ України і його віру в Європу. 

Саміт лідерів ЄС триває в Брюсселі 14-15 грудня. Він розглядатиме, серед іншого, питання про початок переговорів про вступ України до ЄС та про фінансову допомогу Україні. Рішення мають узгодити всі 26 лідерів країн ЄС, водночас початок переговорів з Україною не підтримує прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

8 листопада Європейська комісія рекомендувала Європейській раді розпочати з Україною переговори щодо членства у Європейському союзі. 23 червня 2022 року Україна отримала статус кандидата на членство в ЄС. 

Теги за темою
Володимир Зеленський Євросоюз
Джерело матеріала
loader
loader