Так обрядову страву можна легко вивести на новий рівень
Ми розповідали, як приготувати цікаву польську кутю з цедрою та мигдалем. Тепер ділимось порадами, які допоможуть вивести звичну всім з дитинства пшеничну кутю на новий рівень.
Рецептом "Гурманської" страви з карамелізованими яблуками поділились на порталі ukrainky.com.ua. Її можна готувати як на основі пшениці, так і з перловкою.
Інгредієнти:
- перловка або пшениця – 300 г;
- мак – 200 г;
- сушені яблука – 100 г;
- цукор – 2-3 ст. л.;
- цедра ½ лимона;
- посічені волоські горіхи – 100 г;
- сушена журавлина – 100 г;
- родзинки – 100 г.
Спосіб приготування:
- Мак запарюємо і перетираємо до білого "молочка". Чим більше білого у маковій масі — тим смачнішою буде кутя в результаті. Родзинки і журавлину запарюємо в окропі до остигання, згодом — відкидаємо на сито.
- З сушених яблук варимо узвар. Яблука з рідини дістаємо і на деякий час відставляємо. Беремо необхідну для варіння крупи кількість узвару і варимо її до готовності. Даємо охолонути.
- Яблука з узвару, з яких стекла рідина, кладемо на сковорідку, ледь-ледь змащену маслом. Підсушуємо яблука до випаровування рідини і додаємо горіхи та цукор.
- Тримаємо яблука на середньому вогні, постійно перемішуючи. Яблука і горіхи повинні карамелізуватися. Даємо охолонути.
- В розтертий мак додаємо цукор, втираємо туди лимонну цедру. Перекладаємо все в макітру або іншу миску, додаємо журавлину, родзинки, кашу.
- Ретельно перемішуємо. Якщо кутя вийшла на ваш смак надто густа, додаємо трошки узвару.
Кутю викладаємо в мисочку для подачі. Зверху на кашу викладаємо карамелізовані яблука з горіхами. Також ми ділились цікавим рецептом куті без пшениці — закарпатських "Бобельок".⠀