Такої куті ви ще не куштували: "Гурманська" страва з карамелізованими яблуками
Такої куті ви ще не куштували: "Гурманська" страва з карамелізованими яблуками

Такої куті ви ще не куштували: "Гурманська" страва з карамелізованими яблуками

Так обрядову страву можна легко вивести на новий рівень

Ми розповідали, як приготувати цікаву польську кутю з цедрою та мигдалем. Тепер ділимось порадами, які допоможуть вивести звичну всім з дитинства пшеничну кутю на новий рівень.

Рецептом "Гурманської" страви з карамелізованими яблуками поділились на порталі ukrainky.com.ua. Її можна готувати як на основі пшениці, так і з перловкою.

Інгредієнти:

  • перловка або пшениця – 300 г;
  • мак – 200 г;
  • сушені яблука – 100 г;
  • цукор – 2-3 ст. л.;
  • цедра ½ лимона;
  • посічені волоські горіхи – 100 г;
  • сушена журавлина – 100 г;
  • родзинки – 100 г.

Спосіб приготування:

  1. Мак запарюємо і перетираємо до білого "молочка". Чим більше білого у маковій масі — тим смачнішою буде кутя в результаті. Родзинки і журавлину запарюємо в окропі до остигання, згодом — відкидаємо на сито.
  2. З сушених яблук варимо узвар. Яблука з рідини дістаємо і на деякий час відставляємо. Беремо необхідну для варіння крупи кількість узвару і варимо її до готовності. Даємо охолонути.
  3. Яблука з узвару, з яких стекла рідина, кладемо на сковорідку, ледь-ледь змащену маслом. Підсушуємо яблука до випаровування рідини і додаємо горіхи та цукор.
  4. Тримаємо яблука на середньому вогні, постійно перемішуючи. Яблука і горіхи повинні карамелізуватися. Даємо охолонути.
  5. В розтертий мак додаємо цукор, втираємо туди лимонну цедру. Перекладаємо все в макітру або іншу миску, додаємо журавлину, родзинки, кашу.
  6. Ретельно перемішуємо. Якщо кутя вийшла на ваш смак надто густа, додаємо трошки узвару.

Кутю викладаємо в мисочку для подачі. Зверху на кашу викладаємо карамелізовані яблука з горіхами. Також ми ділились цікавим рецептом куті без пшениці — закарпатських "Бобельок".⠀

Теги за темою
Різдво
Джерело матеріала
loader