Цей насичений напій приваблює справжніх поціновувачів. Про унікальні смакові відтінки різних сортів благородного напою, способи дегустації та закуски – у матеріалі Фактів ICTV.
Національні особливості
Перший крок до гастрономічної подорожі – правильний вибір віскі. Адже сьогодні він просто вражає: шотландське, ірландське, американське, канадське, японське і навіть українське.
Кожна країна виробляє міцний алкогольний напій за власною технологією. Шотландці стверджують, що робити віскі їх навчили християнські місіонери, які отримали знання від хрестоносців.
Але в Шотландії виноград замінили на ячмінь і розробили власний унікальний напій, що отримав назву uisge beatha. Згодом термін трансформувався у віскі.
Як правильно пити віскі
Багато хто любить віскі, але далеко не кожен знає, як і з чим його правильно пити. Перший спосіб – насолоджуватися чистим віскі кімнатної температури, ретельно смакуючи кожен нюанс і насолоджуючись виразним смаком і ароматами.
Інший – охолодженим до 18-20 °C, з льодом, колою або содовою. Але попри різні варіанти, існує ключове правило 5 S, яке вигадали шотландці: sight – подивитися, smell –понюхати, swish –посмакувати, swallow – проковтнути, splash – налити води.
Фото: Unsplash
Цей спосіб фактично є інструкцією споживання віскі, адже дає можливість оцінити вміст пляшки, починаючи вже з першого ковтка. Він швидко розійшовся по всьому світу і набув величезної популярності серед поціновувачів міцних алкогольних напоїв.
Чим закушувати віскі
Кожен сорт має унікальні особливості, які можна підкреслити відповідними закусками.
Шотландське віскі смакує з хагісом, національною шотландською стравою з баранячого серця, печінки та легень. Також підходять сири гауда, пармезан, чедер.
Сорти з торф’яним післясмаком поєднуються з бараниною чи яловичиною. Простіші сорти, як-от бурбон, можна подавати з традиційними наїдками: канапками, горішками та шоколадними цукерками. Деякі сорти віскі ідеально гармоніюють з креветками, устрицями та іншими морепродуктами.
Що більша витримка віскі, тим менше воно потребує різноманітних доповнень, зокрема закусок. Саме так вважають професійні бармени. Головне – насолоджуватися віскі розумно та в хорошій компанії.