Після заколоту Пригожина Путін взявся за організацію оборони Москви, - розвідка Британії
Після заколоту Пригожина Путін взявся за організацію оборони Москви, - розвідка Британії

Після заколоту Пригожина Путін взявся за організацію оборони Москви, - розвідка Британії

Після невдалої спроби заколоту ЧВК "Вагнера" у червні 2023 року президент РФ Володимир Путін створив нові військові структури для захисту Москви.

Як повідомляє Міністерство оборони Великобританії у соцмережі Х (колишній Twitter), російський лідер ще у листопаді 2022 року ухвалив створення Сил безпеки уряду Москви для охорони столичної інфраструктури. Однак з липня 2023 року ця структура змінилась і набула більш воєнізованого характеру.

Зазначається, що її спрівробітники отримали дозвіл на використання вогнепальної зброї. У розвідці припускають, що було також залучено кілька тисяч новобранців із запланованої чисельності 15 тисяч людей.

На думку британців, нова структура є ще одним прикладом давньої російської традиції мілітаризації: збільшення кількості збройних організацій поза регулярними збройними силами. Однак посилення організації, ймовірно, пов'язано з походом "Вагнера" на Москву.

"Проект також надає москвичам можливість добровільно виконувати "патріотичні" обов'язки воєнного часу, уникаючи при цьому служби на передовій в Україні. Мер Москви Сергій Собянін зумів обмежити прямий вплив конфлікту на відносно забезпечене населення столиці. Більшість російських втрат в Україні - з найбідніших провінційних регіонів", - додали у Міноборони Британії.

Похід "Вагнера" та вбивство Пригожина

У ніч проти 24 червня за наказом Пригожина війська ПВК "Вагнера" рушили у бік російських міст, однак майже дійшовши до Москви передумав і домовся з владою.

23 серпня низка ЗМІ повідомили, що в Росії розбився літак, що належав власнику ПВК "Вагнер" Євгену Пригожину. Згодом його офіційно оголосили загиблим. Його поховали 29 серпня у Санкт-Петербурзі у закритому форматі.

Згодом президент Володимир Зеленський звинуватив у смерті Пригожина російського лідера.

The Wall Street Journal нещодавно писав, що ліквідацію голови ЧВК організував директор ФСБ та голова Радбезу Росії Микола Патрушев.

Теги за темою
Росія
Джерело матеріала
loader
loader